AMC Entertainment Holdings

AMC Entertainment Holdings is de grootste bioscopengroep ter wereld. Al is de grootste zijn niet synoniem voor succes. In het begin van 2021 miste de holding het faillissement op een haar na. Het zorgde ervoor dat AMC de club van de ‘meme-aandelen’ vervoegde door een short-squeeze.

Zoals de naam doet vermoeden is ‘AMC Entertainment Holdings’ een moederbedrijf van enkele bioscoopketens. De meeste cinemacomplexen van de groep bevinden zich in de VS, waar AMC ontstond en nog steeds haar hoofdzetel heeft. ‘AMC Theaters’ is dan ook de grootste speler in de Amerikaanse markt. Buiten de VS heeft de holding ook in Europa en Saudi-Arabië verschillende merken. In Europa heeft het bedrijf de leiderspositie met ‘UCI Cinemas’, ‘Odeon’ en ‘Nordic Cinema Group’. In Saudi-Arabië is AMC een onderdeel van de joint-venture ‘Saudi Cinema Company’.

Zoals vele cinemabedrijven haalt de holding haar inkomsten uit ticketverkoop, verkoop van dranken en voeding, advertenties, maar ook uit het verhuren van filmzalen en een betalend getrouwheidsprogramma. Recent was er voor de release van de Spider-Man film een samenwerking met Sony. Klanten die hun ticket vooraf aanschaften, kregen een NFT gerelateerd aan de film, een progressieve zet.

Verdienmodellen

  • Ticketverkoop
  • Verkoop dranken en voeding
  • Advertentie-inkomsten
  • Toeslagen voor getrouwheidsprogramma en online-ticketverkoop
  • Verhuur zalen
Meer