Alibaba Holding Group

Het Chinese bedrijf ‘Alibaba’ werd in 1999 opgericht. Het eerste ontwikkelde product was een online-platform voor handelaars om hun producten te verkopen. Inmiddels omvat het bedrijf een hele resem andere activiteiten, waardoor het beter beschreven kan worden als een holding.

De corebusiness van de Chinese speler draait nog steeds rond e-commerce platformen. Zo zijn er platformen specifiek voor binnenlandse handel in China zoals ‘Taobao’ en ‘Tmall’. Het platform ‘1688.com’ is specifiek ontworpen voor de groothandel. Ook internationaal kunnen handelaars producten verkopen via ‘AliExpress’ en ‘Alibaba.com’. Bij elke transactie ontvangt de Alibaba Groep een commissie. Voor de afhandeling van bestellingen verleent de groep ook verscheidene logistieke diensten. Ook voor voedingsproducten heeft Alibaba enkele platformen, zoals de Chinese maaltijdkoerierdienst ‘Ele.me’.

Naast de activiteiten in de e-commerce biedt Alibaba een groot aanbod Cloud-services aan. Klanten kunnen er terecht voor het ontwikkelen van applicaties en platformen (PaaS of ‘Platforms as a Service’), opslag, databases, tools voor analyse van Big Data, een platform voor ‘machine learning’ en nog veel meer.

Ook in het medialandschap vind je de holding terug met een eigen video-hosting platform ‘Youku’ en ‘Alibaba Pictures’: een bedrijf dat films produceert. Een ander dochterbedrijf ontwikkelt dan weer mobiele games voor smartphone en tablet.

Een laatste deelactiviteit die zeker het vermelden waard is, is ‘ANT Group’. Alibaba heeft een aanzienlijke aandelenpositie in de aanbieder van het betaalplatform ‘Alipay’, vergelijkbaar met ‘PayPal’.

De opgesomde activiteiten zijn slechts een deel van het totaalplaatje. De holding is namelijk actief met meer dan dertig dochterbedrijven en participaties.

Verdienmodellen

  • Commissie op verkopen van producten
  • Advertentiediensten
  • Cloudservices
  • Productie en verkoop van media en apps
  • Logistieke dienstverlening
Meer