Airbnb

Wie toerisme zegt, zegt tegenwoordig ook vaak ‘Airbnb’. Het Amerikaanse platform veroverde in nog geen twee decennia een grote plaats in de sector en het lijkt erop dat het die plaats wel zal behouden.

Het begon in 2007, toen twee van de drie oprichters ‘Brian Chesky’ en ‘Joe Gebbia’ hun woning in San Francisco als B&B openstelden voor gasten. Enkele maanden later lanceerden de oprichters ‘Airbed & Breakfast’, een naam die later veranderde in ‘Airbnb’. In 2020 kwam de onderneming uiteindelijk naar de beurs, na een enorm groeitraject.

Via het platform van Airbnb kunnen particulieren en professionelen hun kamers of gehele woningen aanbieden aan gasten, die er tegen vergoeding kunnen blijven. Doorheen de jaren kwamen er ook andere mogelijkheden bij: zo kun je als bedrijf ook een tijdelijke werkplek zoeken op het platform. Daarnaast kwam in 2016 ook de mogelijkheid om ‘belevingen’ aan te bieden via het platform. Zo kan je bijvoorbeeld je diensten als lokale tourgids aanbieden via Airbnb of misschien een workshop organiseren. De Covid-pandemie legde de toeristische industrie lam, maar de onderneming probeerde zich aan te passen door ook online ‘experiences’ te promoten.

Het platform groeide uit tot een belangrijk onderdeel van de toeristische wereld. Meer dan vier miljoen ‘hosts’ bieden een kamer of woning aan in meer dan 100.000 steden. In 220+ landen is de firma actief onder de merknaam ‘Airbnb’, maar in China gebruikt het bedrijf de naam ‘Aibiying’. Alles samen zijn er al meer dan één miljard boekingen vastgelegd via Airbnb, doorheen de jaren.

Om een platform met zoveel gebruikers wereldwijd draaiend te houden, zijn grote inspanningen nodig. Het bedrijf heeft meer dan 1.600 software ingenieurs die het platform constant bijwerken. Het moet namelijk in immens veel talen beschikbaar zijn en elke stad kan andere lokale regelgevingen hanteren voor het verhuren van gebouwen. Het platform maakt ook gebruik van machine learning, bijvoorbeeld voor automatische fraudedetectie. Online veiligheid is namelijk belangrijk, evenals de veiligheid van de huurders en verhuurders. Daarvoor heeft Airbnb ook een waarborg van 1 miljoen dollar voor de aansprakelijkheid van verhuurders, maar ook voor eventuele schade door gasten. Dat moet ervoor zorgen dat er meer vertrouwen komt tussen partijen op de site.

Meer