‘Advanced Micro Devices’ of ook ‘AMD’ is een Amerikaanse onderneming die allerlei toepassingen met halfgeleiders ontwikkelt en verkoopt. Zo’n halfgeleiders of semiconductoren worden ook wel eens (micro)chips genoemd. Als één van de top 100 grootste beursgenoteerde bedrijven is AMD zeker geen klein bier.
Hoewel het gamma van AMD enorm uitgebreid is, zijn er toch enkele producten die de absolute kern vormen. Het eerste essentiële product is de computerprocessor of ‘CPU’: het brein van een computer. De selectie processoren is niet beperkt tot apparaten van particulieren zoals laptops en desktop-pc’s. Ook voor datacenters en supercomputers kan je bij het bedrijf een CPU aanschaffen.
Het tweede immens belangrijke product voor de firma is de grafische verwerkingseenheid of ‘Graphics Processing Unit’, een ‘GPU’. Zo’n computeronderdeel is speciaal ontwikkeld om snel grafisch materiaal te verwerken en weer te geven op het scherm. Vooral bij beeldmateriaal met enorm veel componenten is een GPU belangrijk. Denk aan videogames en technische tekeningen via computerprogramma’s of het bewerken van videofragmenten. Ook hier bestaan GPU’s voor gewone computers, maar ook voor andere toepassingen zoals datacenters.
AMD maakt ook iets wat het een ‘APU’ noemt. De afkorting staat voor ‘Advanced Processing Unit’ en is een combinatie van een processor (CPU) en een grafische verwerkingseenheid (GPU) die naast elkaar op dezelfde chip zitten.
Naast de CPU’s, GPU’s en APU’s, zijn er ook nog andere, gespecialiseerde oplossingen voor zakelijke klanten. Enkele voorbeelden zijn:
- Adaptive Solutions: Deze divisie van AMD kwam er na de overname van Xilinx. Je vindt er bijvoorbeeld configureerbare microchips of ‘FPGA’s. Die dienen om prototypes te maken van chips voor specifieke producten.
- Diensten: het bedrijf ontwikkelt semi-maatgemaakte componenten, naargelang de behoeften van een klant.
- Software: met ontwikkelaars in gedachten heeft AMD ook enkele softwarepakketten ter beschikking.
- Intellectuele Eigendom: af en toe verkoopt de firma een deel van haar intellectuele eigendommen of verleent het een licentie op bepaalde technologieën, tegen vergoeding.
Zoals als gebleken is, bestaan de klanten van AMD zowel uit particulieren als bedrijven. Een belangrijke afnemer van onderdelen is de groep van OEM’s of ‘Original Equipment Manufacturers’. Eigenlijk zijn dat de producenten van volledige computersystemen, die onderdelen gebruiken van AMD. Denk daarbij aan merken als ‘Lenovo’, ‘HP’ en ‘Medion’. Vaak moet het bedrijf ook concurreren bij die OEM’s met een andere chipreus: Intel.
Belangrijk te vermelden tenslotte, is dat AMD niet zelf instaat voor haar productie. Die taak besteedt het bedrijf uit aan gespecialiseerde fabrikanten zoals ‘TSMC’ en ‘GlobalFoundries’.
Verdienmodellen
- Verkoop van Processoren (CPU’s)
- Verkoop Grafische verwerkingssystemen (GPU’s)
- Verkoop andere hardware (APU’s, SoCs, …)
- Verkoop software
- Verkoop en licentieverkoop intellectuele eigendommen