Mangette wil de economie een ‘shock’ toedienen van 37 miljard euro

PS-voorzitter Paul Magnette wil een ‘herstelshock’ toedienen aan de Belgische economie. Zijn partij legt een relanceplan op tafel met stimuleringsmaatregelen ter waarde 37,5 miljard euro. Het zwaartepunt van het reddingspakket ligt bij de horeca, de zorg, cultuursector en de koopkracht van de consument. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir op zaterdag.

Magnette heeft naar eigen zeggen economisten uit de betreffende sectoren ‘uitgebreid geconsulteerd’, dat waren daarom ‘niet per se allemaal socialisten’. Hij inspireerde zich voornamelijk op het werk van UGent-econoom Gert Peersman. Die oordeelt dat ‘door vandaag geld te injecteren de belastinginkomsten van morgen beschermd worden door het redden van bedrijven en jobs.

Surrealistische schok

De reanimatie die Magnette voorziet omvat de 10 miljard euro die de federale overheid al beloofde. Ook een verlenging tot eind 2020 van de tijdelijke werkloosheid en van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen zit in zijn plan. De kost daarvan wordt geraamd op 12 miljard euro. De PS voegt daar dus nog 15 miljard euro aan extra stimuli en steunmaatregelen aan toe, want dat is volgens de partij ‘het bedrag dat nodig is om een shock te veroorzaken’.

In het Canvas-programma De Afspraak op Vrijdag schoot econoom Paul De Grauwe het plan van Magnette al af als zijnde ‘surrealistisch’. De professor aan de gerenommeerde London School of Economics vindt dat het ‘geen serieuze economische analyse’. Volgens hem is het onmogelijk om 50 miljard in de economie te pompen aangezien ons federaal begrotingstekort nu al 50 miljard bedraagt. De Grauwe beschuldigt Magnette van ‘aan politiek te doen’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20