Malta claimt als eerste EU-land kudde-immuniteit tegen coronavirus

Malta heeft 70 procent van zijn volwassen bevolking ingeënt met ten minste één Covid-19-vaccinatie en is daarmee het eerste land in de Europese Unie dat kudde-immuniteit heeft bereikt, beweert minister van Volksgezondheid Chris Fearne. Dat meldt Reuters.

‘Er worden elke vijf seconden vaccins toegediend’, zei Fearne op een persconferentie. ‘Tweeënveertig procent van de volwassen bevolking heeft twee doses gekregen.’

Gemiddeld drie besmettingen per dag

Maandag werden de beperkingen voor sportscholen en zwembaden in Malta opgeheven. Dat ‘betekent niet dat we de maatregelen verder zullen versoepelen’, zei Fearne. Voorheen moesten zij om 17.00 uur sluiten.

Als het aantal besmettingen laag blijft, zou dat wel in versneld tempo gebeuren vanaf juli. Dan zou bijvoorbeeld de verplichting tot mondmaskers voor gevaccineerden verdwijnen.

Eerder werd al aangekondigd dat het dragen van maskers op stranden vanaf 1 juni niet meer nodig zou zijn.

Op het piepkleine eiland in de Middellandse Zee zijn de afgelopen week elke dag gemiddeld drie nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Vandaag zouden er twee nieuwe gevallen zijn gemeld.

Dat Malta werkelijk groepsimmuniteit bereikt heeft, is echter niet zeker. Het merendeel van de volwassen bevolking moet nog een tweede vaccin krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20