Ook toeristisch paradijs Malediven ten prooi aan islamitische radicalisering

Ook de Malediven, die zich tot een toeristische topbestemming hebben opgewerkt, worden geconfronteerd met een dreigende islamitische radicalisering.

Omdat gevreesd wordt dat terroristische groepen niet zullen aarzelen het toerisme als doelwit te viseren, wordt door diverse partijen opgeroepen tot een grote waakzaamheid en een sterkere beveiliging van belangrijke toeristische centra en cruciale transportknooppunten zoals havens en luchthavens. De Malediven, een verzameling van ongeveer twaalfhonderd eilanden in de Indische Oceaan, ontving vorig jaar 1,2 miljoen buitenlandse bezoekers. De Malediven werden gedurende meer dan drie decennia als een gematigd islamitische natie geleid door voormalig president Maumoon Abdul Gayoom. Na de democratisering bijna tien jaar geleden werd echter een grotere ruimte gegeven aan de religieuze expressie, waarbij ook conservatieve ideologieën zoals het salafisme meer aan de oppervlakte kwamen.

Tegenstanders

Geklaagd wordt dat radicale islamitische bewegingen in het land van de huidige regering veel ruimte krijgen. Deze radicale groepen zouden ook nagenoeg ongestraft tegenstanders kunnen aanvallen. Ook het toerisme – dat vele rijke westerlingen aantrekt – zou een doelwit kunnen worden. Vele radicale islamieten haten immers het toerisme. Tot nu toe zijn buitenlandse bezoekers gespaard gebleven, hoewel enkele vakantiecentra werden beroofd. Veiligheidsexperts waarschuwen echter dat de vakantiecentra onvoldoende zijn uitgerust om zich tegen een georganiseerde terroristische aanslag te kunnen beschermen. Het probleem wordt volgens waarnemers nog verergerd omdat het toerisme op de Malediven vooral gezocht moet worden in het hogere marktsegment, waar het publiek de grootst mogelijke vrijheid wenst en zich door allerhande regels beperkt wenst te weten. Zakariyya Mansoor, directeur-generaal van het lokale National Counter Terrorism Center, zegt echter ervan overtuigd te zijn dat er adequate veiligheidsmaatregelen zijn genomen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20