Mahdi moet racismeargument counteren bij voorbereiding vluchtelingencrisis

Er komt een speciaal opvangcentrum voor de Oekraïners: het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel. Die kunnen zich er registreren, als dat nog nergens is gebeurd. Tegelijk worden ze daar gescreend op een strafblad of andere rode vlaggen. Na enkele dagen opvang zouden ze dan mogelijks naar gastgezinnen gaan.

  • De campagne van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die de hashtag #plekvrij lanceerde, lijkt goed te lopen: al meer dan honderd gemeenten meldden zich, omdat ze van burgers de boodschap kregen dat er mensen plaatsen ter beschikking stellen.
  • Maar tegelijk dook er ook stevige kritiek op: waarom kan voor Oekraïners nu plots wat bij vorige humanitaire crisissen niet kon? De EU zette immers de poorten van Europa open voor Oekraïne: elke burger van dat land kan nu 3 jaar in de EU blijven zonder dat ze een speciaal statuut moeten krijgen van vluchteling. Daarbij koppelden critici dit aan het feit dat Oekraïners “blank en christenen” zijn.
  • Mahdi weerlegde dat fel: “We doen dit net om chaos te vermijden. Dit hoort bij het idee van opvang in de regio: Oekraïne is een EU-buurland en maar twee landen verwijderd van België. Turkije heeft een soortgelijk statuut voor Syriërs destijds voorzien.” En nog: “Er was ook een gigantische golf van solidariteit in 2015. Stop met doen alsof mensen vandaag racistisch handelen. Dat ze meer meeleven bij een conflict waarbij EU en Rusland elkaar in de ogen kijken is logisch omwille van proximiteit”, zo stelt hij.
  • Maar de kritiek komt niet alleen uit linkse hoek. De immer actieve Theo Francken (N-VA) had ook al stevige opmerkingen op het plan van Mahdi, hij vindt “dat gezinnen niet meteen geschikt zijn om getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen op te vangen”. En op Radio 1 ging hij nog verder: “Er zijn ook wel mensen met andere bedoelingen, die dat wel zien zitten om zo’n Oekraïense vrouw in huis te pakken”, zo stelde hij wel erg kleurrijk.
  • Overigens heeft de Europese Commissie vanmorgen de lidstaten formeel de procedure gelanceerd om tijdelijke bescherming aan te bieden aan de vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne: nooit eerder gebeurde dit.
  • “Met een historisch ongeziene stap stelt de Commissie vandaag voor om in de Europese Unie onmiddellijke bescherming te bieden voor zij die Oekraïne ontvluchten. Iedereen die vlucht voor de oorlog krijgt een zekere status en toegang tot scholen, medische zorg en werk“, zo laat Europees Commissaris Margaritis Schinas in een persbericht weten. De maatregel duurt in principe één jaar, maar kan hoe dan ook nog verlengd worden. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20