PS-voorzitter Paul Magnette gaf te kennen dat de PS voor de oppositie kiest, op alle niveaus. Zijn woorden waren nog niet koud, of er kwam fikse tegenstand uit Brussel. Lijsttrekker Ahmed Laaouej wilde toch even laten weten dat de zaken er daar anders voor staan.
In het nieuws: Magnette blijft na de verkiezingsnederlaag aan als voorzitter van de PS, maar maakte zich toch op voor de oppositie.
- Magnette kwam samen met het partijbureau van de Franstalige socialisten. Daar bespraken ze het verkiezingsresultaat. Voor het Waals parlement is de PS niet langer de grootste, en leverde de partij 3 procentpunt in. De MR won overtuigend met 29,6 procent, de PS komt daarachter met 23,2 procent. In de Kamer behaalde de partij 8 procent, in vergelijking met de 10,3 procent die de MR haalde was het een teleurstelling.
- En de negativiteit bij Magnette was zelfs zo groot dat hij direct zijn ontslag aanbood als voorzitter, in navolging van de covoorzitters van Ecolo en de voorzitter van Défi. Het partijbureau aanvaardde dat ontslag niet, en Magnette blijft dus aan.
- “Al snel werd duidelijk dat iedereen nog steeds achter de voorzitter staat. Op het einde kreeg hij een applaus van drie, vier minuten. Dat zegt genoeg, zeker?”, was er te horen bij Rachid Madrane (PS), de voorzitter van het Brussels Parlement.
- Daarna kondigde Magnette wel aan dat de PS overal in de oppositie zal gaan. De verklaring is duidelijk: met winst van MR en Les Engagés kiest men in Franstalig België voor een centrumrechts beleid. Het is een signaal van de kiezer dat niet te negeren valt, is de redenering. Dat gold ook voor Brussel, “A priori”.
Opgemerkt: Na de mededeling klonk er direct verzet.
- Die oppositiekuur was duidelijk niet goed afgesproken. Brussels lijsttrekker Ahmed Laaouej kreeg direct een microfoon van BX1 onder de neus. Hij vond oppositie geen goed idee: “In Brussel komen we als winnaar uit de bus, dus ze moeten rekening houden met de socialisten. Wie droomt van bezuinigingen, zal rekening moeten houden met de PS”.
- De PS kwam in Brussel op 22 procent uit. Daar moet er eerst per taalgroep een meerderheid gevormd worden. Met 16 zetels kan de PS inderdaad niet uitgevlakt worden. Een centrumrechtse coalitie tussen enkel MR en Les Engagés komt 9 zetels te kort voor een meerderheid.
- En dus kan PS in Brussel zijn huid duur verkopen. MR is als grootste partij wel aan zet, maar zal anders dan in Wallonië wel rekening moeten houden met de wensen van de PS.
- Op de andere niveaus lijken de Franstalige socialisten uitgespeeld. Het is alvast tekenend dat Magnette maar 20 minuten bleef tijdens zijn bezoek aan koning Filip vanochtend.