Madrid gaat hele ringweg met verticale tuinen omzomen 

De Spaanse hoofdstad Madrid gaat zijn ringweg M30 volledig met verticale tuinen omzomen. Op die manier zal de ervaring van de autobestuurder op de Madrileense ring van grauw en grijs in groen en helder veranderen. Dat heeft José Luis Martínez-Almeida, de burgemeester van Madrid, aangekondigd.

Madrid lanceert zijn project Calle 30 Natura, dat tot doel heeft om de betonnen muren langsheen de ringweg M30 volledig met verticale tuinen te bedekken. Inmiddels is al van start gegaan met een proefproject, waarbij een traject met een lengte van 400 meter snelweg ter hoogte van de Avenida de la Ilustración als eerste de ingreep onderging. Het proefproject heeft een looptijd van zes maanden.

Het nieuwe project wordt een pijler van de algemene strategie Madrid 360 waarmee de Spaanse hoofdstad aan een duurzame toekomst wil werken. Met Madrid 360 willen de lokale autoriteiten zich ertoe verbinden om de groene infrastructuur van de Spaanse hoofdstad drastisch uit te breiden en de regio op de turbulenties van de klimaatverandering voor te bereiden.

Calle 30 Natura vergt een totale investering van 30 miljoen euro en zal in verschillende fasen worden ontwikkeld. Na het pilootproject dat inmiddels is opgezet, zal volgend jaar een tweede fase van het initiatief worden gelanceerd. In totaal willen de Madrileense stadsplanners 100.000 vierkante meter betonnen muren langs de ringweg met vegetatie bedekken.

Vervuiling

In de verticale tuinen zullen ook sensoren worden geïnstalleerd. Die apparatuur moet de vervuiling van de panelen opmeten. Dat moet het stadsbestuur van Madrid toelaten maatregelen te nemen maatregelen te nemen die de gezondheid van de omwonenden of voetgangers moeten beschermen.

Voor de bekleding van de muren zullen functionele vegetatiesoorten worden gebruikt. Dat materiaal zal volgens het stadsbestuur bijzonder resistent zijn, zal weinig water verbruiken en zal goed in de omgeving kunnen worden ingepast.

Er wordt nog opgemerkt dat de groene schermen een geautomatiseerd systeem zullen krijgen om de conditie van de verticale tuinen in realtime te kunnen opvolgen en de vegetatie in optimale conditie te houden.

“De verticale muren bieden niet alleen een meerwaarde voor het leefmilieu”, benadrukte burgemeester Martínez-Almeida nog. “De aanplantingen hebben ook een visuele aantrekkingskracht en zullen zelfs een nuttig instrument zijn om clandestiene graffiti te bestrijden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20