Macht in de wereld zal er binnen 18 maanden helemaal anders uitzien. Met China aan de top van de piramide …

Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat de stijgende prijs van meststoffen ertoe leidt dat minder oppervlakte landbouwgrond wordt bezaaid. De oorlog in Oekraïne is een andere factor die maakt dat er straks minder voedsel op de aarde zal zijn. 

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in "de graanschuur van de wereld" en klimaatgerelateerde problemen zorgen straks voor hogere voedselprijzen en hongersnood in een reeks landen. De vraag rijst hoe we de landen gaan voeden die bijna volledig afhankelijk zijn van import en straks zonder voedsel komen te zitten. En waar moet het voedsel vandaan komen om die kloof te dichten?

De wereld kan doorgaans terugvallen op een voedselvoorraad van vijfenzeventig tot negentig dagen. Wat betekent dat ruwweg 25 procent van de calorieën van de wereld op dit moment opgeslagen liggen. Maar dat is niet overal het geval. Sommige landen, zoals Tunesië, Egypte, Libanon, Sri Lanka, Jemen, Somalië en Ethiopië hebben bijna geen voorraden. 

China kan zijn bevolking 18 maanden lang voeden als morgen alles stilvalt

China is dan weer een buitenbeentje. Al jaren legt China voedse

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.