Maandag is Libanon failliet

Op 9 maart, maandag dus, moet Libanon 1,1 miljard euro aan kredietverleners afdragen. Maar premier Hassan Diab geeft aan dat Libanon zijn schulden niet meer kan betalen.

De premier maakte het nieuws zaterdag in een televisietoespraak bekend. Het land blijft dus maandag voor het eerst in gebreke omdat het de verschuldigde 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan rente niet op tafel kan leggen. Alles wat Libanon nog aan buitenlandse deviezen heeft, is nodig voor de basisbehoeften van de bevolking, stelde Diab.

Het land telt zes miljoen inwoners, onder wie anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen. De Libanese economie is al jaren gestagneerd en de omvang van de staatsschuld is gelijk aan 170 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ter vergelijking: in 2018 bedroeg de Belgische schuldgraad 100 procent. De slechtste leerlingen van de Europese klas waren Griekenland met 181,2 procent en Italië met 134,8 procent.

De regering hoopt dat met de schuldeisers kan worden gesproken over een herstructurering van de schulden. ‘Libanon kan de schuldenlast onmogelijk nog dragen’, gaf premier Hassan Diab aan. De grootste schuldeisers zijn Amerikaanse, Britse en Franse banken.

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20