Onderzoekers van de Universiteit van Centraal Florida hebben bakstenen ontworpen uit maansteen. Die zouden in de toekomst kunnen worden gebruikt om een maanbasis te bouwen.
Hoe bouwen we straks een maanbasis? Met maansteen, wellicht

Waarom is dit belangrijk?
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil binnen enkele jaren een bewoonbare basis op de maan bouwen. Dat zal de eerste in de geschiedenis worden. Voordat dit mogelijk is, moeten echter nog een aantal uitdagingen worden overwonnen. Wetenschappers denken nu dat een nieuwe ontdekking alvast een oplossing kan bieden voor een belangrijk probleem.De essentie: 3D-geprinte bakstenen, gemaakt uit maanregoliet, zouden uitermate geschikt zijn om een habitat te bouwen op onze natuurlijke satelliet. Dat blijkt uit een studie die in Ceramics International werd gepubliceerd, een collegiaal getoetst vakblad voor materiaalwetenschappers.
- De auteurs van de studie ontdekten dat bakstenen die bestaan uit een mengeling van maanregoliet en zoutwater in staat zijn de extreme omstandigheden op de maan te weerstaan. Maanregoliet is het losse materiaal dat de oppervlakte van de satelliet bedekt.
- Zij ontdekten dat door zelf bakstenen te maken, door 3D-printtechnologie te combineren met binder jet technology (BJT), een productietechniek waarbij een vloeibaar bindmiddel aan hoge druk op een bed van poeder wordt geperst. In dit geval was het bindmiddel simpelweg zoutwater. Het poeder bestond uit gesimuleerd maanregoliet.
- De cilindervormige bakstenen die door de wetenschappers werden geproduceerd, waren opmerkelijk. Wanneer die gebakken werden aan een lage temperatuur, brokkelden ze simpelweg af. Maar wanneer ze blootgesteld werden aan een hoge temperatuur van 1.200 Celsius, konden ze een druk weerstaan die gelijkstaat aan 250 miljoen keer de druk op aarde.
Goedkoper bouwen op de maan
- Volgens Ranajay Ghosh, een van de auteurs van de paper, zou de techniek relatief makkelijk toegepast kunnen worden op de maan. Dat vertelde de wetenschapper in een interview met UCFToday, een publicatie van de universiteit van Centraal Florida.
- Dat zou goed nieuws zijn voor de NASA. De komende jaren zal het ruimteagentschap immers zo’n 93 miljard dollar uitgeven aan de Artemismissies, die uiteindelijk moeten resulteren in een maanbasis. Elke maatregel om die kosten te drukken, is dan ook welkom. Door materialen ter plekke te fabriceren, in plaats van ze mee te sleuren vanop aarde, zou veel geld kunnen worden bespaard.
- Volgens Gosh kan de techniek ooit ook gebruikt worden op andere planeten. De NASA is van plan om in de jaren 2030 voor het eerst een bemande missie naar Mars uit te voeren. De maanbasis die tijdens de Artemismissies gebouwd zal worden, zou dan kunnen gelden als een eerste proof-of-concept.
(jvdh)