Stichter-CEO Jean-Louis Van Houwe van de snel groeiende maaltijdcheque-uitgever Monizze heeft het klantensegment van de kmo’s omcirkeld als prioriteit voor het komende jaar. Hij verwacht dat extra’s die de koopkracht versterken door de inflatiecrisis nog belangrijker worden in het personeelsbeleid van de bedrijven.
In het nieuws: Monizze, de digitale challenger in de sector van maaltijd-, eco- en andere cheques, kondigt een omzetstijging met 20 procent aan in 2022, tot 20 miljoen euro.
- “Vorig jaar stond duidelijk in het teken van de koopkracht en dat heeft onze groei aangezwengeld”, zegt stichter Jean-Louis Van Houwe in een videogesprek. “Voor de werknemers waren de maaltijd- en ecocheques meer dan welkom als aanvulling op het loon, voor de werkgevers waren de cheques een middel om hun personeel te ondersteunen.”
- Het was ook het laatste jaar waarin de coronapremie, een steuncheque van de federale overheid, gebruikt kon worden. Die premie werd door kaarthouders massaal gebruikt op Dealzz, het kortingenplatform van Monizze. Ook dat is volgens Van Houwe een indicatie dat koopkracht hoog op ieders agenda staat.
Generatie Z
Opmerkelijk: Generatie Z (jonger dan 35) gebruikt de maaltijdcheque vaker dan de oudere personeelsgroepen waarvoor het systeem destijds in 1965 uitgevonden is: voor een kleine hap om de hoek. En dus veel minder als betaalmiddel in de grote supermarkt.
- “We zien in onze statistieken dat Gen Z vooral lokaal uitgeeft: in kleine winkels, broodjeszaken of restaurants in de buurt”, zegt Van Houwe.
- Hij ziet daarin een extra argument voor het pleidooi van sectororganisatie VIA om het maximale bedrag op de maaltijdcheques te verhogen van 8 euro naar 10 of 12 euro. “Want welke goede maaltijd kan je nog kopen voor 8 euro?”
- De jongere generaties spenderen hun maaltijdcheques ook beduidend vaker online via de smartphone, bijvoorbeeld voor maaltijdbestellingen.
De toekomst: Voor Van Houwe zijn de grote trends duidelijk waarneembaar:
- “Duurzaamheid en mobiliteit zijn de thema’s die zowel bij werkgevers als werknemers in de lift zitten, terwijl koopkracht ook belangrijk blijft. En omdat online shopping en e-commerce aan belang winnen, zullen we ook daar verder in investeren.”
- “Het komt er voor Monizze op aan om meer diensten aan te bieden in die domeinen. Soms lopen die trouwens in elkaar over. Zo kunnen ecocheques sinds kort ook gebruikt worden voor vormen van shared mobility, zoals het huren van stadsfietsen.”
“War for talent”
De focus: Onder meer de werknemers van grote bedrijven als Colruyt, KBC, Roularta en Alken Maes krijgen maaltijdcheques van Monizze. Maar daarnaast telt het fintechbedrijf ook duizenden kmo’s als klant, een segment waar Van Houwe nog veel potentieel in ziet.
- “Dat vergt een dedicated aanpak die anders is dan voor grote bedrijven. Kmo’s beschikken bijvoorbeeld niet over een grote aankoopdienst zoals een multinational en hebben geen tijd om veel administratie te behandelen.”
- “Maar we zijn zelf een kmo, dus we denken te weten waar kleine en middelgrote ondernemingen naar op zoek zijn: lichte en sterk geautomatiseerde oplossingen, waarbij alles even makkelijk online aangevraagd kan worden als een bestelling op Amazon.”
- Extra vergoedingen via maaltijd- of ecocheques zijn al jaren standaard in de vergoedingspakketten van de grote bedrijven, en ook soepele mobiliteitsaanbiedingen rukken daar op.
- Als kmo’s zich op de krappe arbeidsmarkt wil meten met die grote jongens, kunnen extralegale voordelen als maaltijdcheques een extra lokmiddel zijn. Volgens hr-dienstenverlener Liantis krijgt zowat de helft van de kmo-werknemers maaltijdcheques van hun werkgever.
- De Monizze-stichter verwijst daarbij naar een recente studie van werkgeverskoepel VBO. Daaruit blijkt dat de maaltijdcheque het meest begeerde extralegale voordeel is bij jongeren, na de hospitalisatieverzekering en de tankkaart.
(fjc)