Maakt een verbod op getinte autoruiten onze straten veiliger?

Het Franse ministerie van binnenlandse zaken kondigt aan dat getinte zijruiten op auto’s met ingang vanaf volgend jaar verboden zullen worden. De maatregel moet verkeerscontroles vergemakkelijken en zou fietsers en voetgangers gemakkelijker de mogelijkheid bieden oogcontact te maken met autobestuurders.

Toeristen die in Frankrijk met de auto op vakantie gaan, zullen moeten opletten. In België zijn de regels voor getint glas immers soepeler dan de nieuwe Franse wetgeving.

“Om gevaarlijke gedragingen achter het stuur te kunnen controleren, zoals mobiel telefoneren of inbreuken tegen de gordelplicht, moeten politieagenten de chauffeur kunnen zien,” argumenteert de Franse regeringscommissie voor de verkeersveiligheid.

Ook fietsers en voetgangers moeten volgens de commissie met de autobestuurder oogcontact kunnen maken om zich ervan te verzekeren dat de chauffeur hen heeft opgemerkt. Met getinte ruiten zijn efficiënte controles en contact echter nagenoeg onmogelijk, waarop de Franse overheid nu beslist heeft een verbod door te voeren. Op een inbreuk staat een boete tot 135 euro.

Inbraken

Volgens de producenten van de getinte ruiten heeft het product nochtans ook belangrijke voordelen. Onder meer zouden de donkere ruiten auto-inbraken helpen bestrijden, terwijl het tijdens de zomer ook gemakkelijker zou zijn om de wagen koel te houden, zodat minder op de airconditioning beroep zou moeten worden gedaan.

In België is de regelgeving over het gebruik van getint glas iets minder strikt. Door een koninklijk besluit van twee jaar geleden is het gebruik van getint glas voor de zijruiten vooraan absoluut verboden. Achteraan is het getint glas daarentegen wel toegestaan, op voorwaarde dat de reflectie niet meer dan 35 procent bedraagt.

Op de voorruit is enkel een smalle strook getint glas toegelaten om zonverblinding te voorkomen. Auto’s die de regels niet respecteren, worden bij een technische controle onverbiddelijk afgekeurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20