Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Luchtvaartmaatschappijen lijden onder sociale onrust Hongkong

Logo Business AM
Economie

23/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De luchtvaartsector voelt een duidelijke impact van de sociale onrust in Hongkong. De problemen hebben immers veel internationale reizigers aangezet om het gebied zoveel mogelijk te mijden. Daardoor hebben een groot aantal luchtvaartmaatschappijen de voorbije maanden belangrijke inkomsten verloren. Om die negatieve impact te milderen hebben de gebruikers van Hongkong International Airport aan de lokale autoriteiten gevraagd voorlopig vrijgesteld te worden van luchthaventaksen.

Dat staat in een oproep van de Board of Airline Representatives of Hong Kong, vertegenwoordiger van de meer dan zeventig luchtvaartmaatschappijen die van de luchthaven gebruik maken.

Onrendabel

“Tijdens de maand augustus is het aantal passagiers met een dubbelcijferig percentage gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar,” betoogde Ronald Lam, voorzitter van de Board of Airline Representatives, in een schrijven aan het lokale luchthavenbestuur.

“We vrezen dat deze situatie de resterende maanden van het jaar nog verder zal verslechteren. Vele luchtvaartmaatschappijen hebben hun activiteiten op de luchthaven van Hongkong al afgeslankt of zelfs helemaal afgebroken. Door het afnemende aantal passagiers blijken veel routes immers niet langer rendabel te zijn.”

Ook de lokale luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific zegt de oproep van de sectororganisatie te steunen. De maatschappij kondigde recent al aan zijn capaciteit voor het volgende winterseizoen te zullen verminderen. Die aankondiging kwam na berichten dat het aantal passagiers bij Cathay Pacific in augustus met 11,3 procent was teruggevallen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Hulpmaatregelen op korte termijn zijn volgens Cathay noodzakelijk om de luchtvaartmaatschappijen te helpen commercieel levensvatbaar te blijven. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn door de onlusten in Hongkong getroffen. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways is op zijn routes naar Hongkong al op kleinere vliegtuigen overgeschakeld.

Doelwit

Twee jaar geleden stond Hongkong International Airport in de wereldwijde ranglijst met grootste luchthavens voor passagiersvervoer op een achtste plaats. Cijfers van de Hong Kong Airport Authority tonen dat de luchthaven in augustus zes miljoen passagiers heeft ontvangen.

Dat betekende een daling met 12,4 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Vooral routes tussen Hongkong en het Chinese vasteland, Zuidoost-Azië en Taiwan zouden zwaar zijn getroffen.

De luchthaven was ook zelf een belangrijk doelwit van de actievoerders, die zich verzetten tegen de toenemende greep die de Chinese regering op Hongkong wil krijgen. Tientallen landen hebben reiswaarschuwingen over Hongkong afgegeven.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO