Luchtvaartmaatschappijen lijden onder sociale onrust Hongkong

De luchtvaartsector voelt een duidelijke impact van de sociale onrust in Hongkong. De problemen hebben immers veel internationale reizigers aangezet om het gebied zoveel mogelijk te mijden. Daardoor hebben een groot aantal luchtvaartmaatschappijen de voorbije maanden belangrijke inkomsten verloren. Om die negatieve impact te milderen hebben de gebruikers van Hongkong International Airport aan de lokale autoriteiten gevraagd voorlopig vrijgesteld te worden van luchthaventaksen.

Dat staat in een oproep van de Board of Airline Representatives of Hong Kong, vertegenwoordiger van de meer dan zeventig luchtvaartmaatschappijen die van de luchthaven gebruik maken.

Onrendabel

“Tijdens de maand augustus is het aantal passagiers met een dubbelcijferig percentage gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar,” betoogde Ronald Lam, voorzitter van de Board of Airline Representatives, in een schrijven aan het lokale luchthavenbestuur.

“We vrezen dat deze situatie de resterende maanden van het jaar nog verder zal verslechteren. Vele luchtvaartmaatschappijen hebben hun activiteiten op de luchthaven van Hongkong al afgeslankt of zelfs helemaal afgebroken. Door het afnemende aantal passagiers blijken veel routes immers niet langer rendabel te zijn.”

Ook de lokale luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific zegt de oproep van de sectororganisatie te steunen. De maatschappij kondigde recent al aan zijn capaciteit voor het volgende winterseizoen te zullen verminderen. Die aankondiging kwam na berichten dat het aantal passagiers bij Cathay Pacific in augustus met 11,3 procent was teruggevallen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Hulpmaatregelen op korte termijn zijn volgens Cathay noodzakelijk om de luchtvaartmaatschappijen te helpen commercieel levensvatbaar te blijven. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn door de onlusten in Hongkong getroffen. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways is op zijn routes naar Hongkong al op kleinere vliegtuigen overgeschakeld.

Doelwit

Twee jaar geleden stond Hongkong International Airport in de wereldwijde ranglijst met grootste luchthavens voor passagiersvervoer op een achtste plaats. Cijfers van de Hong Kong Airport Authority tonen dat de luchthaven in augustus zes miljoen passagiers heeft ontvangen.

Dat betekende een daling met 12,4 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Vooral routes tussen Hongkong en het Chinese vasteland, Zuidoost-Azië en Taiwan zouden zwaar zijn getroffen.

De luchthaven was ook zelf een belangrijk doelwit van de actievoerders, die zich verzetten tegen de toenemende greep die de Chinese regering op Hongkong wil krijgen. Tientallen landen hebben reiswaarschuwingen over Hongkong afgegeven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20