Shutdown VS: “Risico’s in de luchtvaart op ongezien niveau “

Voorzitters van de 3 Amerikaanse luchtvaartvakbonden vragen in een communiqué het Congres en het Witte Huis de ‘shutdown’ van overheidsdiensten onmiddellijk te beëindigen vanwege de toenemende risico’s voor de veiligheid.

‘Shutdown’ is nu al veruit de langste in de geschiedenis

De ‘shutdown’, waarbij een gedeelte van de overheidsdiensten niet langer werkt, gaat donderdag zijn 34ste dag in, een absoluut record.

“We zijn vanwege de ‘shutdown’ erg bezorgd on de veiligheid van onze leden, onze luchtvaartmaatschappijen en de reizigers, We worden geconfronteerd met de langste shutdown in de geschiedenis van de Verenigde Staten en het einde lijkt niet in zicht. In onze risicomijdende industrie kunnen de huidige risico’s niet eens berekend worden, noch kunnen we voorspellen waneer het ganse systeem zal instorten. Dit is ongezien.”

De 15.000 luchtverkeersleiders in de VS worden nu al een maand niet meer betaald. Dat zijn de mensen die er op toezien dat de duizenden vliegtuigen die zich op elk moment in het Amerikaanse luchtruim bevinden veilig kunnen opstijgen en landen.

De kans dat een vliegtuig neerstort vanwege de shutdown blijft miniem. Het systeem is zo opgebouwd dat catastrofes onwaarschijnlijk blijven. Wel wordt de Amerikaanse luchtvaart nu al geconfronteerd met grote vertragingen, net omdat controleurs zich bewust zijn van bijkomende veiligheidsrisico’s.

Luchtvaart en de Transport Security Administration (TSA)

Ook de Transport Security Administration (TSA), de dienst die waakt over de veiligheid van het reizende publiek, kampt met personeelstekort. De TSA screent passagiers en hun bagage vooraleer ze aan boord gaan. De dienst heeft ook gewapende Federal Air Marshals die meereizen op vliegtuigen. Verder zijn in luchthavens mobiele teams van hondengeleiders en explosieven-specialisten operationeel. Ruwweg 10% van de TSA-werknemers dagen niet op of zijn op zoek gegaan naar een andere baan. Dat leidt tot bijkomende vertragingen in verschillende luchthavens.

Volgens de Washington Post heeft Mick Mulvaney, de interim-stafchef van het Witte Huis de verantwoordelijken van alle overheidsdiensten gevraagd een lijst op te stellen met de ‘risicovolle activiteiten’ die getroffen kunnen worden indien ‘de sluiting van de overheid nog tot maart of april duurt’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20