Lotus en Euronav juichen om opname in Bel20, Proximus degradeert

“De opname in de Bel20 komt een beetje als een verrassing”, zegt Alexander Saverys, CEO van Euronav. Net als koekjesbakker Lotus wordt het tankerbedrijf op maandag 18 maart opgenomen in de Brusselse beursindex.

In het nieuws: Beursuitbater Euronext kondigde woensdagavond de herschikkingen van zijn beursindexen aan, op basis van beurswaarden en handelsvolumes:

  • Euronav en Lotus Bakeries komen in de Bel20.
  • Proximus en Aperam degraderen naar de Bel Mid-index.
  • In die laatste index is geen plaats meer voor Agfa-Gevaert, dat degradeert naar de Bel Small-index.

Opmerkelijk: Na Bpost in 2019, verdwijnt dus nu ook dat andere beursgenoteerde overheidsbedrijf, Proximus, uit de Brusselse sterindex. Onder CEO Guillaume Boutin verloor het aandeel Proximus de voorbije vijf jaar 66 procent van zijn waarde. Er is zo geen telecombedrijf meer in de Bel20, want eerder ging Telenet van de beurs.

De reacties:

  • “Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Euronav genoteerd werd op Euronext Brussel”, zegt CEO Alexander Saverys. “De opname in de Bel 20 komt een beetje als een verrassing, maar we zijn enorm fier en blij dat ons bedrijf bij de referentieaandelen van de beurs van Brussel hoort. We hebben steeds gezegd dat we op de beurs willen blijven en dit nieuws versterkt onze ambitie. Na de overname van CMB.TECH in februari, willen we de referentie zijn in de duurzame scheepvaart met een duidelijke focus op groei van onze diverse vloot.” De Antwerpse redersfamilie-Saverys greep eind vorig jaar de macht bij Euronav, waarna de integratie van CMB.TECH volgde.
  • “We zijn heel fier om in de Bel20 te zitten. De spanning was in alle geledingen van de organisatie te snijden. Als je er verschillende keren net naast gegrepen hebt, dan wordt het op den duur ook een ambitie. We zijn nogal competitief van aard”, zegt Lotus-CEO Jan Boone aan De Tijd.
Meer