Londense financiële wereld evalueert zijn banden met slavernij

De Londense financiële wijk bekijkt of er mogelijk moet worden overgegaan tot het verwijderen van een aantal standbeelden die met de slavenhandel en racisme gelinkt zouden kunnen worden. Dat zegt de City of London Corporation, verantwoordelijk voor het district van de Britse hoofdstad waar zich de hoofdkwartieren van een reeks grote banken en andere financiële instellingen bevinden.

Er is een onderzoek van drie maanden aangekondigd. Het initiatief situeert zich in het kader van de beweging Black Lives Matter.

Rijkdom

‘Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek, kunnen verschillende acties worden ondernomen,’ verduidelijkt Andrien Meyers, voorzitter van de Taskforce Tackling Racism van de City of London. ‘Mogelijk zullen een aantal gedenktekens worden verplaatst of weggenomen.’

‘Elders kan eventueel tot een nieuwe duiding worden aangegeven. Namen van gebouwen of straten zouden eveneens kunnen worden gewijzigd.’

‘We weten dat historische symbolen nog steeds een impact op de hedendaagse maatschappij hebben,’ motiveert Meyers de geplande bevraging. ‘We willen begrijpen op welke manier de bevolking dit aspect van onze culturele geschiedenis beschouwt.’

Standbeelden en gedenktekens met links naar slavernij en racisme zijn de voorbije periode al wereldwijd het doelwit van protestacties geweest. Een aantal standbeelden werden door de actievoerders vernield of beschadigd, terwijl elders de doelwitten door de autoriteiten of eigenaars werden verwijderd.

De acties van de beweging Black Lives Matter hebben ook in het Verenigd Koninkrijk autoriteiten en bedrijven gedwongen een nieuw standpunt in te nemen tegenover racisme en de vroegere banden met slavernij, die de natie tijdens de zeventiende en achttiende eeuw enorme rijkdom heeft gebracht.

Onder meer instellingen zoals Lloyd’s of London en de Bank of England hebben zich al verontschuldigd over vroegere banden met de slavernij.

Robert Milligan

Na een petitie werd in juni in Londen al geprobeerd het standbeeld van William Beckford te verwijderen. Beckford was tijdens het derde kwart van achttiende eeuw twee keer burgemeester van Londen, maar was tegelijkertijd ook de grootste slaveneigenaar van zijn tijd.

Het standbeeld van Beckford staat in de Guildhall, de zetel van de City of London Corporation. De Britse regering wees de petitie echter af. Opgemerkt werd dat het dossier tot de bevoegdheden van de lokale overheid behoorde.

In juni werd wel een standbeeld van Robert Milligan – een andere slavenhandelaar uit de achttiende eeuw – weggehaald van zijn sokkel buiten het Museum of London Docklands in de buurt van Canary Wharf.

Actievoerders hebben een lijst met een zestigtal Londense standbeelden die volgens hen zouden moeten verdwijnen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.