Londen – New York in 3,5 uur. Kostprijs: 4.600 euro

Het Amerikaanse bedrijf Boom Technology ontwikkelt een vliegtuig dat opnieuw supersonische transatlantische vluchten moet toelaten. Het toestel zou een snelheid van bijna 2.300 kilometer per uur halen, waardoor het mogelijk wordt om op ruim drie uur tussen Europa en de Verenigde Staten te reizen.

Een retourvlucht over de Atlantische Oceaan ongeveer ongeveer 5.000 dollar kosten. Boom Technology, gevestigd in Denver, krijgt bij de ontwikkeling van het supersonische vliegtuig medewerking van een aantal grote partners, zoals General Electric, Honeywell en Spaceship Company, dochteronderneming van Virgin Galactic. Gehoopt wordt dat volgend jaar de technologie met het demonstratievliegtuig XB-1 in praktijk zal kunnen worden getoond. De commerciële vluchten van het nieuwe supersonische toestel zouden over zeven jaar zijn gepland. Die datum zou samenvallen met de twintigste verjaardag van het einde van de Concorde.

Interesse

“We vliegen vandaag nog altijd aan snelheden uit de jaren zestig van de voorbije eeuw,” benadrukt Blake Scholl, oprichter en chief executive van Boom Technology. “De ontwerpers van de Concorde hadden niet de beschikking over technologieën die supersonische reizen betaalbaar konden maken. Dat is nu echter wel mogelijk geworden.” De commerciële versie van het toestel biedt plaats aan vijfenveertig passagiers. Scholl, piloot van opleiding en gewezen kaderlid van het ecommerce-bedrijf Amazon, zegt door de aantrekkelijke prijzen en de korte reistijd een grote interesse voor de nieuwe supersonische vluchten te verwachten. Hij wijst erop dat de prijzen vergelijkbaar zijn met de huidige business-klasse. Het vliegtuig zou volgens Scholl wereldwijd op ongeveer vijfhonderd routes kunnen worden ingezet. In eerste instantie zou het bedrijf zich echter richten op verbindingen tussen Londen en New York, San Francisco en Tokio of Los Angeles en Sydney. “Uiteindelijk is het de bedoeling om iedere gegadigde binnen een periode van vijf uur voor een bedrag van 100 dollar naar elke locatie ter wereld te kunnen brengen,” zegt Scholl nog. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20