De voorbije jaren zijn de Verenigde Staten (VS) uitgegroeid tot een van de grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in de wereld. In de nabije toekomst lijkt het erop dat zij veruit de koploper zullen worden.
De Verenigde Staten worden de koning van LNG

Waarom is dit belangrijk?
De VS begonnen pas in 2016 voor het eerst LNG te exporteren (met uitzondering van Alaska, dat het goedje van 1969 tot 2011 verscheepte). In die zeven jaar tijd is het land echter een sleutelrol gaan spelen op de wereldwijde aardgasmarkt. Ook Europa importeert massaal aardgas via zee uit de VS, vooral sinds Rusland de gaskraan dichtdraaide.De essentie: Sinds 2018 is de exportcapaciteit van de VS verdrievoudigd, van 140 miljoen naar zo’n 400 miljoen kubieke meter gas per dag, meldt Forbes.
- Dat komt voornamelijk doordat het land in sneltempo nieuwe infrastructuur bouwt. In 2016 was er nog maar één exportfaciliteit, maar sinds 2018 zijn er nog eens vijf bijgekomen.
- De komende jaren gaan er wellicht nog minstens drie worden bijgebouwd. Volgens berichtgeving van Reuters is er alvast genoeg vraag om daar financiering voor te verzekeren. De faciliteiten zullen tussen 2024 en 2026 operationeel worden.
- Volgens adviesgroep Wood-Mackenzie zal de exportcapaciteit van het land tegen 2030 minstens verdubbelen, en mogelijk verdrievoudigen.
- Ook in Qatar, de tweede grootste exporteur van LNG, zal de capaciteit aanzienlijk toenemen. Het land verwacht dat het tegen 2027 60 procent meer LNG zal kunnen produceren.
- De groei in Australië, de huidige nummer één, zal daarentegen beperkt zijn. De gasvelden die momenteel worden geëxploiteerd, zouden stilaan uitgeput beginnen raken, terwijl er maar een beperkt aantal nieuwe projecten worden gestart.
De impact op Europa
Een samenvatting: Sinds Europa grotendeels is afgestapt van Russisch aardgas via pijpleiding, importeert het grote hoeveelheden LNG.
- Dat is voornamelijk afkomstig uit de VS en Qatar, maar ook een hoop andere landen. Europa importeert zelfs nog altijd grote hoeveelheden LNG uit Rusland, hoewel het daar stilaan verandering in wil brengen.
- Sinds de oorlog in Oekraïne begon, is Europa in allerijl zijn LNG-importcapaciteit beginnen uitbreiden om een energiecrisis op langere termijn te voorkomen. Het lijkt er immers niet op dat het ooit nog massaal gas via pijpleiding zal importeren uit Rusland. Voor de oorlog importeerde de EU de helft van al zijn aardgas uit het land.
- De verhoogde import, samen met andere inspanningen om een energiecrisis te voorkomen, werpen nu hun vruchten af. De prijs van aardgas op de toonaangevende Nederlandse TTF-beurs schommelt rond de 50 euro per megawattuur (MWh), zo’n 85 procent lager dan tijdens de piek die vorige zomer werd bereikt.
(fjc)