Europese dorst naar Russische LNG nog altijd niet te stillen

Hoewel de Europese Unie probeert af te stappen van Russisch gas, importeert het nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit het land.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese mogendheden willen onafhankelijk worden van Russische olie en aardgas. Dat moet de Russische dictator Vladimir Poetin raken waar het pijn doet: zijn portemonnee. Europa importeerde voor de oorlog immers meer dan de helft van zijn aardgas uit Rusland. 

De essentie: Hoewel Europa steeds minder aardgas importeert uit Rusland, blijft de hoeveelheid die via zee wordt verscheept, zo goed als onveranderd. 

  • Volgens data die werd samengesteld door de Brusselse denktank Bruegel is alvast duidelijk dat de transit van aardgas via pijpleiding sterk is afgenomen.
    • Sinds het najaar van 2022 ligt de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn volledig stil. Via Nord Stream 1 werd wekelijks zo’n 1,2 miljard kubieke meter gas getransporteerd. 
    • Ook via de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer