Wereld verhandelde in 2022 recordhoeveelheid LNG. Europese dorst naar het goedje is de voornaamste reden

Wereld verhandelde in 2022 recordhoeveelheid LNG. Europese dorst naar het goedje is de voornaamste reden
Een LNG-schip – Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

Er werd nog nooit zoveel vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) geïmporteerd als tijdens het jaar 2022, blijkt uit cijfers van databedrijven Refinitiv en Kpler.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de wereld zegt te willen afstappen van fossiele brandstoffen, tonen de cijfers een ander verhaal. Vooral in de rijke westerse landen is het verbruik sterk toegenomen.

In het nieuws: Vorig jaar werd wereldwijd zo’n 409 miljoen ton LNG geïmporteerd, zeggen de cijfers van Refinitiv, tegenover 386,5 miljoen ton in 2021. Toch zijn er belangrijke verschillen per regio.

  • Europa, dat sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 begon probeert af te stappen van Russisch aardgas dat via pijpleiding wordt aangevoerd, compenseert door massale hoeveelheden via zee te importeren. De Europese Unie (EU) importeerde vorig jaar bijna 95 miljoen ton van het goedje, een stijging van zo’n 60 procent tegenover het jaar 2021.
  • Tegelijkertijd is de vraag op het Aziatische continent vorig jaar fors afgenomen. China, normaal gezien de grootste importeur van LNG, werd in 2022 geteisterd door Xi Jinpings ‘Zero COVID’-beleid. Daardoor daalde de vraag naar aardgas zo sterk dat Japan vorig jaar de grootste invoerder werd.
  • Volgens data van databedrijf Kpler importeerde China in 2022 ruim 64 miljoen ton LNG, een daling van 19,4 procent tegenover het jaar 2021. Ook in Japan daalde de import lichtjes, van 75,35 naar 73,61 miljoen ton.
  • Ook India, de vierde grootste importeur wereldwijd, kon in 2022 slechts 20 miljoen ton invoeren, een daling van zo’n 16 procent tegenover het jaar ervoor, aldus de cijfers van Kpler. De grote boosdoener lijkt de sterk gestegen prijs van het belangrijke goedje in 2022.

Van waar komt al dat LNG?

Opvallend: Europa, panikerend dat het niet genoeg aardgas zou hebben om de winter te overbruggen, kocht LNG van overal.

  • Eerst en vooral waren er de Verenigde Staten (VS). Europa importeerde vorig jaar 250 procent zo veel LNG uit het land als in 2021. Zo’n 50 miljoen ton van het goedje kwam in 2022 van de VS.
  • Nog een opvallende leverancier is Rusland. Hoewel het land in 2022 de gaskraan grotendeels dichtdraaide, bleven de leveringen via zee gewoon doorgaan. In 2022 haalde Europa zo’n 16 miljoen ton LNG uit Rusland, een stijging van bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. 
  • Op de derde plaats kwam Qatar, dat in 2022 ruim 15 miljoen ton LNG exporteerde naar Europa. Dat is 4 miljoen ton meer dan in 2021.
  • Kleinere, maar niet insignificante hoeveelheden, kwamen uit onder andere Nigeria, Algerije, Egypte en Angola. Mozambique begon in november voor het eerst LNG te leveren aan de EU. Ook uit Zuid-Amerika en Azië werden kleinere hoeveelheden geïmporteerd.
  • Ten slotte: Noorwegen exporteerde in 2022 15 keer zoveel LNG als het jaar ervoor. Zo’n 2,29 miljoen ton werd vorig jaar naar de Europese Unie verscheept.

Genoteerd: Voor het eerst in de geschiedenis voerde de EU meer aardgas (en energie in het algemeen) in uit de VS dan uit Rusland. Dat kunt u hieronder zien in een grafiek die financieel analist Joey Politano op Twitter deelde.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.