Live Beursblog – 24 januari 2023 – Business AM

22.02 – Verdeelde sluiting op Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag verdeeld gesloten.

 • De Dow Jones won 0,3 procent.
 • De S&P500 verloor 0,1 procent.
 • De Nasdaq zakte met 0,3 procent.

Het aandeel van Microsoft, dat nabeurs zijn cijfers bekendmaakt, noteerde vlak. De cijfers volgen op de aankondiging vorige week dat het techbedrijf 10.000 banen gaat schrappen.

Dit was het voor vandaag. Tot morgen!

21.44 – Farmaconcern Novartis krijgt boete voor misbruik marktpositie

De Belgische mededingingsautoriteit heeft Novartis een boete van 2,8 miljoen euro opgelegd, voor misbruik van zijn marktpositie ten opzichte van rivaal Roche. Dat maakte de toezichthouder vandaag bekend. 

 • Novartis en Roche hadden tussen november 2013 en eind 2015 samen een dominante positie met de farmaceutische producten Lucentis en Avastin voor de behandeling van leeftijdsgebonden degeneratie van het netvlies. 
 • Novartis, dat het geneesmiddel Lucentis produceert, bleef oogheelkundigen, ziekenhuizen en autoriteiten waarschuwen voor off-label gebruik van het product Avastin van Roche. Het mededingingscollege heeft die waarschuwingen als misleidend beoordeeld, omdat er studies waren gepubliceerd waaruit bleek dat die waarschuwing mogelijk niet gerechtvaardigd was.  

20.22 – Google aangeklaagd voor machtsmisbruik

19.42 – Verdeeld slot Europese handelssessie

Europese beurzen zijn vandaag verdeeld gesloten, na relatief geruststellend nieuws over de economie van de eurozone en een lagere start op Wall Street.

 • De brede STOXX Europe 600-index sloot met een min van 0,2 procent op 453,38 punten.
 • De Duitse DAX liet een daling zien van 0,1 procent naar 15.093,11 punten.
 • De Franse CAC 40 sloot 0,3 procent hoger op 7.050,48 punten.
 • De Britse FTSE daalde 0,4 procent naar 7.757,36 punten.

19.11 – Economie VS krimpt minder hard

De economische activiteit in zowel de Amerikaanse dienstensector als de industrie is in januari minder hard gekrompen. Dit bleek vandaag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 44,7 naar 46,6 en daarmee het hoogste niveau in drie maanden.
 • De inkoopmanagersindex voor de industrie ging van 46,2 naar 46,8. Dit is het hoogste niveau in twee maanden.
 • Daarmee kwam de samengestelde inkoopmanagersindex uit op 46,6 in januari, van 45,0 in december.
  • Een indexstand groter dan 50 wijst wel op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

18.21 – Belgische chemicaliëndistributeur Azelis versterkt aanwezigheid in Israël

De Belgische chemiedistributeur Azelis heeft deze avond laten weten dat het alle aandelen van het Israëlische Lidorr Elements heeft overgenomen, zo bericht ABM.

 • Volgens het persbericht, waarin het bedrag van de transactie niet werd gemeld, is Lidorr één van Israëls grootste distributeurs van speciale chemicaliën, actief op het gebied van gewasbescherming, industriële materialen en verzorging en voeding.
 • Azelis wijst erop dat het via de overname zijn blootstelling in Israël vergroot en zijn netwerk versterkt na de overname van Orokia in 2020.

17.33 – Miniem verlies voor Bel20

De Bel20 sloot 0,2 procent lager op 3.883 punten.

 • In de sterindex was Umicore de grootste stijger met een koerswinst van 1,1 procent, gevolgd door Aperam dat één procent won.
 • De grootste dalingen waren voor Galapagos en Cofinimmo, die respectievelijk 3,7 en 2,2 procent verloren.

16.04 – Handel in New York weer normaal

Het technisch euvel zou sinds 15.50 uur verholpen zijn, meldt de beurs van New York, waardoor de handel weer normaal kan verlopen.

15.47 – Technische panne op Wall Street

De opening van de beurshandel in New York loopt in het honderd door een technische storing. Daardoor moet de handel in tientallen aandelen waaronder Morgan Stanley, 3M en McDonald’s stilgelegd worden.

15.45 – Ethias gaat in start-ups investeren

Verzekeraar Ethias kondigt de oprichting van dochterbedrijf Ethias Ventures aan. De nieuwe durfkapitaalpoot zal investeren in “start-ups die innovatieve oplossingen met maatschappelijke meerwaarde aanbieden”, via een participatie in het kapitaal of via een lening.

Concreet richt Ethias Ventures zich op Europese start-ups die actief zijn in insurtech (technologie voor de verzekeringssector) en al een matuur product aanbieden in domeinen als mobiliteit, gezondheid, huisvesting, preventie, energie of klimaat.

15.24 – Wereldwijde cryptomarkt opnieuw goed voor meer dan 1.000 miljard dollar

15.06 – Het Britse pond verliest terrein

De tegenvallende cijfers over de Britse economie (zie bericht van 11.12 uur) zet het Britse pond onder druk. De koers is gedaald van 1,24 naar 1,23 dollar.

 • De Britse inkoopmanagersindex voor deze maand daalde van 49 naar 47,8 punten, de laagste stand in 24 maanden. De prognose vooraf hield het op 48,5 punten.

14.57 – 3M kondigt ontslagronde aan na tegenvallende cijfers

3M, de maker van producten als Post-its en Scotch plakband, heeft in 2022 aan de onderkant van verwachtingen gepresteerd en kondigt een grote ontslagronde aan.

 • In oktober stelde 3M de outlook opnieuw neerwaarts bij. Het bedrijf ging sindsdien voor 2022 uit van een aangepaste winst per aandeel van 10,10 tot 10,35 dollar tegen eerder 10,30 tot 10,80 dollar.
 • Uit de kwartaalcijfers blijkt nu dat de winst is uitgekomen op 10,10 dollar per aandeel, dus aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte, op een jaaromzet van 34,2 miljard dollar, een daling van 3 procent.
 • In een toelichting sprak CEO Mike Roman van uitdagende marktomstandigheden, die ook in 2023 aanhouden. “Daarom schrapt 3M wereldwijd circa 2.500 banen”, aldus de topman.

Lees hier het gedetailleerde bericht.

14.29 – Johnson & Johnson overtreft winstverwachtingen

Johnson & Johnson heeft in het vierde kwartaal van 2022 de winstverwachtingen overtroffen, leren de kwartaalcijfers.

 • De nettowinst daalde afgelopen kwartaal met 25,7 procent op jaarbasis, van 4,7 miljard tot 3,5 miljard dollar, of 1,33 dollar per aandeel.
 • De aangepaste winst van 2,35 dollar was beter dan de 2,23 dollar waar analisten geraadpleegd door FactSet op rekenden.
 • De omzet van Johnson & Johnson daalde op jaarbasis met 4,4 procent op jaarbasis, van 24,8 tot 23,7 miljard dollar, waar de markt rekende op 23,9 miljard dollar. Dit had vooral te maken met ongunstige wisselkoerseffecten en afgenomen verkopen van het Janssen coronavaccin, zei het bedrijf.
 • Johnson & Johnson rekent voor 2023 op een omzet van 96,9 tot 97,9 miljard dollar, waar de markt uitgaat van 97,8 miljard dollar.

Meer weten? Klik hier.

13.57 – Verkoop van Europese obligaties (EU en VK) in januari laat recordcijfers optekenen

De verkoop van Europese obligaties heeft in januari de grens van 240 miljard euro overschreden, waarmee het vorige record voor januari, uit 2020, is gebroken. Dat bericht de nieuwssite Bloomberg.

 • “Emittenten worden zich er steeds meer van bewust dat als er een venster is, ze ervoor moeten zorgen dat ze uitstappen in plaats van te wachten”, zegt David Zahn, senior vicepresident van de investeringsmaatschappij Franklin Templeton, die overwogen is in Europees krediet, tegen Bloomberg.
 • “Dit jaar zal de ECB ook veel invloed uitoefenen op de ontwikkeling van haar beleidsrente, dus emittenten denken dat het alleen maar duurder wordt om obligaties te verkopen, vooral als je op de kortere termijn emitteert.”

13.27 – Big Tech in het defensief over te voortvarende rekruteringen

12.36 – Omzetgroei Microsoft onder druk?

Microsoft heeft afgelopen kwartaal waarschijnlijk zijn traagste omzetgroei in meer dan zes jaar geboekt, omdat de vraag naar zijn software en clouddiensten afnam door zorgen over de economische groei. Dat zeggen analisten in hun vooruitblik op de kwartaalcijfers later vandaag:

 • De omzetgroei komt over het tweede kwartaal vermoedelijk uit op minder dan 3 procent, terwijl de winst vermoedelijk met meer dan 8 procent daalde.
 • Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op een omzet van 53,12 miljard dollar en een nettowinst van 17,21 miljard dollar.
 • De cijfers van Microsoft vanavond nabeurs volgen op de aankondiging vorige week dat het bedrijf 10.000 banen gaat schrappen.
 • Volgens onderzoeksfirma Gartner daalden de wereldwijde PC-verkopen in het vierde kwartaal van 2022 met 29 procent. Marktkenners verwachten dat die trend pas in 2024 verbetert.

12.06 – “Hoge inflatie in de VS en de eurozone is al voorbij”

11.59 – Europese beurzen kunnen groene koers niet aanhouden

Na een positieve start van de handelsdag kleuren de Europese beurzen rood. De Bel20 en de Eurostoxx50 laten elk 0,3 procent liggen.

 • In de Brusselse sterindex noteren maar een paar aandelen winst. Koploper is Umicore, met een koerswinst van 1,1 procent.
 • AB InBev en Galapagos zijn de hekkensluiters. Die aandelen noteren respectievelijk 1,2 en 1,35 procent in de min.

11.12 – Britse economie krimpt het hardst in twee jaar tijd

S&P Global deelt ook cijfers over de Britse economie. In tegenstelling tot de eurozone is die harder gekrompen dan verwacht.

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in januari uit op 48 punten tegenover 49,9 punten in december. De verwachting hiervoor lag op 49,5 punten.
 • De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie steeg daarentegen van 45,3 punten in december naar 46,7 punten in januari. Hiervoor was een index van 45 punten voorzien.
 • De samengestelde index daalde zo van 49 naar 47,8 punten, de laagste stand in 24 maanden. De prognose vooraf hield het op 48,5 punten.

10.24 – Economie in de eurozone groeit weer

Uit voorlopige cijfers van S&P Global blijkt dat de economie in de eurozone in januari terug langzaam groeide.

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in januari uit op 50,7 tegen 49,8 in december. Daarmee noteert de index nu op de hoogste stand in 6 maanden.
 • De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 47,8 in december naar 48,8 in januari, het hoogste niveau in 5 maanden. Hiervoor was 48,4 voorzien.
 • De samengestelde index steeg zo van 49,3 naar 50,2. Dat is hoger dan de door economen voorziene 49,7.

09.48 – Duitse economie krimpt bijna niet meer

De Duitse economie is in januari nog maar fractioneel gekrompen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in januari uit op 50,4 punten tegenover 49,2 punten in december. Hiervoor werd vooraf een index van 49,5 punten verwacht. Inmiddels noteert de index op de hoogste stand in 7 maanden.
 • De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie is echter fractioneel gedaald van 47,1 punten in december naar 47 punten in januari. De verwachting lag op 47,9 punten.
 • De samengestelde index steeg zo van 49 naar 49,7 punten, de hoogst stand in 7 maanden.

09.29 – Franse economie blijft krimpen

De Franse economie is in januari opnieuw gekrompen, ondanks een sterker dan verwacht herstel van de industrie. 

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in januari uit op 49,2 punten tegenover 49,5 punten in december. Hiervoor werd vooraf 49,7 punten voorzien. Daarmee noteert de index inmiddels op de laagste stand in 22 maanden.
 • De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie is in de voorlopige meting gestegen van 49,2 punten in december naar 50,8 punten in januari, de hoogste stand in 7 maanden. In de prognoses werd rekening gehouden met een index van 49,5 punten.
 • De samengestelde index daalde zo fractioneel van 49,1 naar 49 punten.

09.08 – Europese beurzen kleuren groen

Kort na het luiden van de openingsbel noteren de Bel20 en de Eurostoxx50 0,2 procent hoger.

08.41 – Herstel Duits consumentenvertrouwen zet door

Het consumentenvertrouwen in Duitsland is voor februari verder verbeterd, maar iets minder sterk dan verwacht. Dat blijkt uit metingen van onderzoeksbureau GfK, dat een maand vooruit meet.

 • De vertrouwensindex kwam uit op -33,9 punten tegenover -37,6 punten voor januari.
 • Er werd door economen gerekend op een index van -33 punten.
Bron: GfK

08.29 – Japanse beurs schiet verder de hoogte in

De Nikkei 225 heeft de wind in de zeilen. Na een groene beursdag gisteren won de Japanse index de voorbije nacht 1,45 procent.

07.47 – Hyloris vindt nieuwe partner voor Maxigesic

Hyloris heeft via partner AFT Pharmaceuticals een licentie- en distributiedeal gesloten met Salus Pharmaceuticals voor Maxigesic IV in 9 Europese landen. 

 • Het gaat om Letland, Estland, Litouwen, Kroatië, Slovenië, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Bosnië. De eerste lancering van Maxigesic in deze landen is later dit jaar gepland.
 • Hyloris zal per verkocht product een vergoeding ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van een licentiefee, royalties of een mijlpaalbetaling.
 • Maxigesic is een pijnstiller op basis van paracetamol en ibuprofen die via een infuus wordt toegediend.

07.29 – Avantium breidt samenwerking met Henkel uit

Avantium en het Duitse Henkel hebben een afnameovereenkomst met een looptijd van vijf jaar getekend, waarbij Avantium Henkel zal voorzien van FDCA, die wordt geproduceerd in Avantium’s FDCA Flagship Plant.

 • De fabriek is momenteel in aanbouw in het Nederlandse Delfzijl.
 • De opstart van de productie van FDCA uit plantaardige suikers is voorzien voor 2024. 
 • Henkel zal de FDCA kopen om innovatieve, hoogwaardige polyurethaankleefstoffen te lanceren in elektronicatoepassingen. Dit in het kader van het streven naar meer duurzaamheid.
 • Henkel en Avantium zijn partners sinds 2019, toen Henkel toetrad tot het PEFerence-consortium van Avantium. Dit consortium heeft tot doel een innovatieve toeleveringsketen voor FDCA  (furandicarbonzuur) en PEF (polyethyleenfuranoaat) op te zetten.

07.13 – Chinese beurzen blijven dicht

In China vieren ze het Chinees Nieuwjaar, dus de beurzen in Sjanghai en Hongkong bleven gesloten.

06.59 – Wall Street kleurde groen

Wall Street schoot op de eerste handelsdag van de week fors hoger.

 • De Dow Jones won 0,8 procent.
 • De S&P500 deed er 1,2 procent bij.
 • De Nasdaq schoot maar liefst 2 procent hoger.
Meer