De Lijn is al 11 jaar bezig met invoering Mobib-kaart

Vervoersmaatschappij De Lijn krijgt forse kritiek van CD&V, omdat de Mobib-kaart nog altijd niet is ingevoerd. De kaart moet alle vormen van openbaar vervoer samen brengen, maar De Lijn is nog steeds de ontbrekende maatschappij. Het project is al elf jaar geleden opgestart.

CD&V is niet te spreken over het uitstelgedrag van De Lijn rond de Mobib-kaart. Zo is dé kaart voor alle openbare vervoersmogelijkheden in heel België er elf jaar na de lancering van het project nog steeds niet. Dat schrijft De Standaard. De regionale en federale regeringen willen met het initiatief mensen stimuleren om vaker het openbaar vervoer te nemen en verschillende vervoersmiddelen te combineren. Het uiteindelijke doel is om het autogebruik in België te doen dalen. “Maar van een vlekkeloze integratie van het aanbod van De Lijn en de andere vervoersmaatschappijen is nog lang geen sprake”, zegt Vlaams Parlementslid Karin Brouwers (CD&V). “De Lijn is na veel vertragingen eindelijk bezig met het uitrollen van de kaart voor al haar gebruikers. De afgelopen maanden hebben duizenden mensen voor het eerst hun abonnement op de kaart willen vernieuwen.”Wat blijkt nu elf jaar na de lancering van de Mobib-kaart? Wie zo’n kaart koopt bij de NMBS, de MIVB of de TEC, kan er geen abonnement van De Lijn op laten zetten en is dus verplicht om een aparte kaart van De Lijn te kopen.

“Verouderd voor de invoering”

Volgens De Lijn ligt de oorzaak van het probleem bij “een softwareleverancier die te laat oplevert”. De busvervoermaatschappij wijst erop dat abonnementen van andere maatschappijen op een kaart van De Lijn wél werken. De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken belooft in De Standaard ook dat de software tegen begin 2018 geleverd moet zijn. CD&V neemt geen genoegen met de goede voornemens van De Lijn. “Dit draait niet om geld, maar om het principe”, klinkt het. “Als Vlaanderen het echt meent met zijn multimodaal verhaal, kan het niet dat we technisch zo achterop blijven hinken. Aanhoudende euvels als dit staan een cultuuromslag, weg van de auto en richting openbaar vervoer, in de weg.” Het strafste van al: volgens de christendemocraten zou de technologie van de Mobib-kaart al verouderd zijn wanneer die uiteindelijk gelanceerd wordt.