Donderdag heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn meest gesofisticeerde rover ooit, de Perseverance, op missie naar Mars gestuurd. Die moet onderzoeken of er ooit leven op de rode planeet is geweest.
NASA heeft om 13u50 onze tijd een Atlas V-raket met daaraan een Marsrover gekoppeld, gelanceerd. Het is de derde natie die in de afgelopen 14 dagen een marsraket lanceert. Eerder lanceerden ook China en de VAE een eerste succesvolle marsmissie.
Jezero
Normaal, maar dat is een moeilijke kwestie in de ruimtevaart, landt de Perseverance in februari van 2021 in de 45-kilometer brede Jezero-krater. Dat is in het noordelijke halfrond van de planeet. Het zou een hotspot voor microbiologisch leven moeten zijn, dat hopelijk bewaard is gebleven in de rotsen. Die vormden vroeger de bodem van een gigantisch meer.
De Perseverance, kostenplaatje 2,7 miljard dollar, heeft instrumenten aan boord die Marsstenen kunnen onderzoeken. Ze verzamelen ook stof en stenen die meegenomen zullen worden naar de aarde op een volgende missie.
Helikopter
Naast de standaardtechnieken pioniert NASA ook met een eerste helikopter op Mars. Die heeft een belangrijke functie: de rover droppen op het marslandschap. De helikopter, Ingenuity genaamd, is slechts 1,8 kilometer zwaar en moet terrein kunnen verkennen waar een klassieke, trage marsrover niet aan kan. Als Perseverance veilig wordt afgeleverd, dan zal Ingenuity tot 5 vluchten op 30 dagen uitvoeren.
Momenteel zijn de Verenigde Staten de enige natie met voet aan grond op Mars. Ze zetten er al 4 op rode planeet. Sojourner landde in 1997. Tweelingbroertjes Spirit en Opportunity volgden in 2004. In augustus 2012 zocht en vond de Curiosity-rover water.
Volg hier de lancering: