Hoewel de meeste mensen op financieel gebied het liefst hun kop in het zand steken, gaat het bij een heleboel landgenoten op dit vlak zeker niet over rozen. Vandaag de dag zijn er in ons land bijvoorbeeld nog steeds een heleboel mensen die als het ware van salaris naar salaris moeten leven. Dit zijn over het algemeen huishoudens met de lagere inkomenssegmenten en zelfs mensen met een inkomen hebben dat als modaal beschouwd mag worden. Dat deze laatste groep eveneens op een dergelijke manier hun geldzaken regelt, zal voor veel mensen wellicht een enorme verrassing zijn. Op het moment dat je jezelf tot één van deze groepen rekent, dan hebben we hieronder voor je 5 manieren op een rijtje gezet waarmee je direct kunt beginnen om deze cyclus te doorbreken.
1. Breng je inkomsten en uitgaven goed in beeld
De eerste stap om het meeste uit je geld te kunnen halen, is erachter komen hoeveel geld er elke maand exact binnenkomt en weer uit wordt gegeven. Je kunt dit doen door je financiële gegevens van de laatste drie maanden te gebruiken, zoals van je:
- bankrekening en/of bankafschriften,
- kredietkaart(en) en/of facturen van de kredietkaartmaatschappij.
Aan de hand van de informatie die je op deze manier hebt verzameld, kun je gaan documenteren op welke manier je elke maand bepaalde bedragen binnenkrijgt en uitgeeft. Deze inkomsten en uitgaven kun je dan in afzonderlijke categorieën zetten, zoals:
- de kosten van een hypotheek of huur,
- de kosten van boodschappen,
- rekeningen van nutsbedrijven,
- kleding,
- uitgaan,
- vervoer,
- abonnementen en lidmaatschappen,
- overige kosten.
Door op deze wijze aan de slag te gaan, zul je al snel een goed beeld krijgen van je financiën en beter begrijpen waar je je geld in het verleden aan uit hebt gegeven.
2. Stel een begroting op
De volgende stap die je moet zetten is het nemen van beslissingen ten aanzien van toekomstige uitgaven. Hierbij zal het dus gaan om het nemen van beslissingen die betrekking hebben op de geldbedragen die je aan bepaalde categorieën uit wilt gaan geven. Je zult jezelf dan ook af dienen te vragen of er zaken zijn waar je op zou kunnen besparen. Hoe meer je immers in elke categorie kunt besparen, hoe meer geld je aan het einde van de maand over kunt houden. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, zul je echter een realistische begroting op moeten stellen en tevens de nodige discipline moeten ontwikkelen om deze ook daadwerkelijk kloppend te houden. Indien je er in zult slagen om nu soberder te gaan leven, dan heb je een geweldig hulpmiddel in handen om op financieel vlak weer voet aan de grond te krijgen en in de toekomst van meer zekerheid te gaan genieten.
3. Begin met de opbouw van een persoonlijk noodfonds
Indien je krap bij kas zit, en je ook geen spaargelden achter de hand hebt, kan een onverwachte financiële tegenslag catastrofale gevolgen hebben. Om die reden is het dan ook van groot belang dat je zo snel mogelijk begint met de opbouw van een persoonlijk noodfonds. In de begroting die je maakt, zul je dan ook ruimte moeten creëren voor het sparen van een bepaald geldbedrag per maand, zelfs als dit maar een paar tientjes kan zijn. In een ideale situatie dient een goed noodfonds de totale kosten van je huishouden op te kunnen vangen van drie tot zes maanden, maar om te beginnen, kun je als spaardoel 1.000 euro aanhouden.
4. Ontdoe je zo snel mogelijk van je schulden
De schulden die een consument op heeft gebouwd, zullen als een soort handboeien fungeren voor hun financiële vrijheid. Elke euro die je leent, zul je eveneens weer af moet dragen en deze schuldenlast zul in de regel ook betekenen dat je meerdere keren rente over de openstaande schulden dient te betalen. Wanneer je weer schuldenvrij door het leven wilt gaan, zal de aflossing van alle openstaande schulden één van je hoogste prioriteiten moeten zijn.
5. Geef je inkomsten een extra boost
Totdat je een goed noodfonds op poten hebt gezet en al je schulden volledig af hebt gelost, kan het nodig zijn om extra maatregelen te treffen om je inkomsten een extra boost te geven. Je kunt dit onder andere doen door (tijdelijk):
- een tweede baan te nemen,
- het beginnen van een bedrijf aan huis,
- het verrichten van extra werkzaamheden voor je huidige werkgever (en dus meer uren gaan werken).
Over het algemeen moet je niet verwachten dat je inkomsten een boost geven gemakkelijk zal zijn, maar daarnaast mag zeker niet vergeten dat je op deze manier je uiteindelijke doel (jezelf bevrijden van het van salaris tot salaris leven) eerder zult bereiken. Uiteindelijk zul je hier namelijk de vruchten van plukken en maar al te graag toegeven dat de extra financiële vrijheid die je zo hebt verworven alle moeite meer dan waard is geweest.