Leonardo Notarbartolo, de charmeur-dief die de ganse Antwerpse diamantwereld te grazen nam

Leonardo Notarbartolo, die samen met zijn kompanen van de inbrekersbende ‘de School van Turijn’ in februari 2003 de kluizenzaal van het Antwerpse Diamond Center in de Schupstraat leegroofde, wacht in een Parijse cel op zijn uitlevering aan België. Inmiddels raakte bekend dat mogelijk een klein deel van de buit is teruggevonden en geïdentificeerd.

Leonardo Notarbartolo werd in 2005 door het Antwerpse hof van beroep tot tien jaar cel en één miljoen euro boete veroordeeld voor de diefstal van ruim 100 miljoen euro aan geld, diamanten, goud en juwelen uit het Diamond Center. De buit is nog altijd spoorloos. De Italiaanse meesterdief zat zes jaar achter de tralies en in maart 2009 mocht hij van de strafuitvoeringsrechtbank de gevangenis van Hasselt onder strikte voorwaarden verlaten. Die voorwaarden zou hij hebben geschonden. Zo zou hij zijn adres in Italië niet hebben gemeld en heeft hij de benadeelden van de kraak nog niets terugbetaald.

Leonardo Notarbartolo werd op 14 juli 2009, amper drie maanden na zijn vrijlating, in Milaan door de verkeerspolitie betrapt met één kilo diamanten onder de chauffeurszetel van zijn spiksplinternieuwe BMW. De diamanten zijn toen door het Italiaanse gerecht in beslag genomen. Notarbartolo ontkende dat het diamanten waren van de buit in 2003. Hij beweerde dat het om ‘diamantafval’ ging. De diamanten zijn onderzocht en gefotografeerd en een deel van de goederen is nu herkend door slachtoffers van de Antwerpse superkraak in 2003. De diamanten zijn in beslag genomen en liggen nog steeds in verzekerde bewaring bij het Italiaanse gerecht. Antwerpse diamantairs hopen nu dat de aanhouding van Notarbartolo in Parijs het onderzoek naar de herkomst van de stenen versnelt.

Leonardo Notarbartolo reisde naar Amerika om er te onderhandelen over de filmrechten van de diamantroof, die nog altijd op de eerste plaats prijkt in het Guinness Book of Records als de roof met de grootste buit ooit. Hij realiseerde zich niet dat er tegen hem een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd. Hij werd op de luchthaven Charles De Gaulle aangehouden toen hij van de Oostkust terugkeerde via Washington. Geruchten gaan dat Notarbartolo de opbrengst van de filmrechten wilde laten uitbetalen via een Ierse firma op naam van een Italiaanse jeugdvriend die in Nederland verblijft.

In een reportage die door het Amerikaanse webmagazine Wired werd gemaakt, wordt Notarbartolo geportretteerd als een charmeur, die vanaf zijn zesde al wist dat hij een dief wilde worden. (JCV)