Lek binnen Brusselse politie behoedt illegalen voor arrestaties

De politieactie tegen de toestroom van migranten rond het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark, die gisteren gepland was, is geannuleerd na een lek bij de lokale politie. Verschillende hulporganisaties haalden daar de migranten weg lang voor de politie aanwezig was. De politie kon echter nog zeventien sans-papiers oppakken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei vorige week nog dat er politieacties zouden komen in en rond het Noordstation en het Maximiliaanpark in Brussel. Dat deed hij naar aanleiding van nieuwe cijfers bij de voedselbedeling. Die telde in november nog honderd migranten, terwijl het vorige week om maar liefst zeshonderd migranten ging. Jambon gaf verder geen details of precieze tijdsaanduidingen voor de politieacties, anders zouden de migranten gewoon tijdelijk de buurt verlaten. Toch lekte de informatie uit. Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Liga van de Mensenrechten zegt aan de kranten van Het Mediahuis dat hij “dagen op voorhand opgebeld werd door iemand die aanwezig was op een vergadering over de actie”. Deswaef spreekt van “een doelbewust lek om de actie te doen mislukken. En het bewijs dat het protest tegen de harde en zinloze aanpak van Jambon en staatssecretaris Francken groeit”.

“400 à 500 mensen in veiligheid gebracht”

De actievoerders, die beweren dat ze met duizenden waren, vormden een menselijke ketting tussen het station en het park. Eerder werden de aanwezige migranten weggehaald en naar gastgezinnen gebracht. Deswaef zegt daarover dat “400 à 500 mensen in veiligheid gebracht werden”. Deswaef beweert dat de tip kwam van de lokale politie van Schaarbeek en Brussel Stad. Ook had Bernard Clerfayt (DéFI), burgemeester van Schaarbeek, al aangekondigd dat hij niet akkoord zou gaan met nieuwe politieacties.

“We betreuren de commotie”

Het kabinet van Jambon kan niet bevestigen of het lek effectief van de lokale politie kwam. Op de vergadering over de politieacties waren naast de lokale politie ook de federale politie, de Dienst Vreemdelingenzaken en medewerkers van Jambon aanwezig. “We betreuren de commotie”, klinkt het op het kabinet van Jambon. “De boycot van de actie is een cadeau voor mensensmokkelaars. Transmigranten, die weigeren asiel aan te vragen, vormen in het station stilaan een nederzetting. Tot we zeker zijn dat er geen Calais-achtige toestanden ontstaan.” https://twitter.com/FranckenTheo/status/954265475973812224?ref_src=twsrc%5Etfw

Toch 17 mensen opgepakt

Toch werden er gisteravond 17 sans-papiers opgepakt. Dat laat het kabinet van Jambon weten aan de kranten van De Persgroep. “De actie is zondagavond wel degelijk doorgegaan”, klinkt het. “Die plaatsgevonden op de perrons en in de treinen van en naar Brussel die op de routes liggen die door de mensensmokkelaars worden gebruikt.” Het gaat vooral om treinen naar stations vlakbij de snelwegparkings langs de E40. De Dienst Vreemdelingenzaken zal beslissen wat er uiteindelijk met de opgepakte sans-papiers zal gebeuren. Vandaag vindt op het kabinet-Jambon verder overleg plaats over de transmigratieproblematiek. “We willen goed in kaart brengen hoe de smokkelaars te werk gaan en bekijken wat we kunnen doen om hen gericht slagen toe te brengen”, klinkt het. “We vermoeden dat Brussel een belangrijke hub is om transmigranten richting de E40 te vervoeren, vanwaar ze hun reis proberen voort te zetten.” Vorige week trok Francken nog aan de alarmbel na een nieuw voorval van geweld door transmigranten. “We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen, zo niet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan”, zei hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20