Absoluut hebbeding voor onder de kerstboom: de Lego Titanic. Met 9.090 stukjes en een lengte van 135 centimeter is het Lego’s grootste bouwset tot nu toe. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. Wie het onzinkbare schip wil nabouwen mag 629,99 euro neerleggen. De exclusieve set is, naast een waardevol collector’s item, ook een goede investering.
RMS Titanic, het nieuwe pronkstuk
Lego is al lang meer dan kinderentertainment. De Deense fabrikant biedt een ruim assortiment volwassen bouwsets aan. Met sets van The Big Bang Theory, het Guggenheim museum of de Yellow Submarine van The Beatles heeft Lego zich gespecialiseerd in exclusieve items voor hobbybouwers of verzamelaars. Tijdens de lockdowns vorig jaar grepen veel huishoudens naar Lego als bezigheid om de gedwongen isolatie aangenamer te maken.
De laatste aanbieding van Lego: een gedetailleerd replica van de RMS Titanic. Het legendarische schip is na te bouwen uit 9.090 blokjes en heeft een schaal van 1:200. Onder andere de trappengang, rokersruimte en zwembad werden op basis van de oorspronkelijke blauwdrukken nagemaakt. Dit indrukwekkend staaltje precisiewerk komt met een stevig prijskaartje van 629,99 euro. Wie vindt dat een bouwset zo’n som geld niet waard is, denkt beter twee keer na. Naast creatief spelplezier doet Lego dienst als beleggingsmiddel.
Beleggen in plastic
De plastic steentjes van Lego kunnen sterk in waarde stijgen doorheen de jaren. Op de website Brickeconomy.com kunnen verzamelaars hun collectie beheren, verkopen en in waarde laten schatten. Om een voorbeeld te geven: de Legoset van computerspel Minecraft uit 2017 had een retailprijs van 249,99 euro. Volgens Brickeconomy is een ongeopende set vandaag 920 euro waard.
De prijs voor meest waardevolle set ooit gaat uit naar de Millennium Falcon. Het iconische ruimteschip van Han Solo uit de Star Wars-films lag in 2007 voor 549 euro in de winkelrekken. Zo’n ongeschonden doos werd in Las Vegas verkocht voor bijna 13.000 euro. De replica van de Taj Mahal -minstens zo indrukwekkend als de Titanic- had ooit een waarde van 3.000 euro.
De waarde van Lego zit in de exclusiviteit. Hoe langer uit de rekken, hoe waardevoller. Daarom kan een heruitgave door Lego de prijs drastisch doen dalen, dat overkwam zowel de Millennium Falcon als Taj Mahal. Beiden verloren waarde nadat nieuwe versies in retail terecht kwamen.
De Lego-Titanic kan vanaf 1 november vooraf besteld worden.
(bzg)