Lego stopt project om olievrije blokjes te maken: “Onze ecologische voetafdruk werd alleen maar groter”

De Deense speelgoedgigant Lego heeft de afgelopen twee jaar geprobeerd zijn afhankelijkheid van aardolie voor plastic te vervangen door gerecyclede materialen van PET-flessen. Tevergeefs: de overgang lukt niet op een milieuvriendelijke manier.

Waarom is dit belangrijk?

Op papier is het heel eenvoudig om vooruitgang te boeken in onze energietransitie: aardolie afzweren als primaire grondstof. Maar in de praktijk is het niet altijd gemakkelijk om substituten voor ruwe olie te vinden.

In het nieuws: Lego gooit de handdoek in de ring na twee jaar vruchteloze pogingen. De speelgoedblokjes zullen niet worden gemaakt van gerecycled plastic flessen, meldt de Financial Times.

“Magische formule niet gevonden”

Meer details:

  • De Lego-blokken, waarvan het bedrijf jaarlijks miljarden produceert, bestaan voor 80 procent uit acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), een plastic waarvoor elke kilo twee kilo aardolie nodig heeft. De benodigde olie loopt dus fors op bij een van ’s werelds vijf grootste speelgoedproducenten, met een omzet van bijna 6 miljard dollar in 2022.
  • Het Deense bedrijf probeerde daarom zijn overgang te starten door ABS te vervangen door gerecycled polyethyleentereftalaat (PET), verkregen uit gerecyclede plastic flessen.
  • Maar de overgang naar die nieuwe productieketens blijkt niet winstgevend te zijn, oordeelt het bedrijf. Zelfs niet voor het milieu.
  • Het bedrijf zette in 2021 meer dan 150 medewerkers in voor het duurzaamheidsproject, maar twee jaar later moet het toegeven dat de “magische formule” voor milieuvriendelijk plastic nog niet is gevonden.

Geciteerd: “Het is alsof je een fiets van hout probeert te maken in plaats van staal: de productieomgeving werd zodanig verstoord dat we alles in onze fabrieken moesten veranderen. Na dat alles zou de koolstofvoetafdruk hoger zijn geweest. Het was teleurstellend”, zegt Tim Brooks, duurzaamheidsmanager bij Lego aan The Guardian.

150 jaar olie-afhankelijkheid

De conclusie: Ja, bedrijven zouden meer moeten recyclen, en er zijn tal van alternatieven voor aardolie die ons zouden helpen om minder ervan te gebruiken. Het probleem is echter dat we al ongeveer 150 jaar al onze industrieën hebben afgestemd op het gebruik van aardolie of zijn derivaten, eerst als brandstof en later vooral als grondstof voor al onze kunststoffen, die alomtegenwoordig zijn in ons dagelijks leven. Alles afbreken om nieuwe sectoren op te bouwen, is niet altijd realistisch.

Hoe het verder moet: Toch geeft Lego zijn inspanningen niet op: het bedrijf heeft verklaard dat het hoopt meer biologische en gerecyclede materialen in zijn ABS te kunnen verwerken om het duurzamer te maken en minder aardolie te gebruiken.

(evb)

Meer