Lego dumpt fossiele brandstoffen voor hernieuwbaar plastic, belooft verschuiving in duurzaamheid

Key takeaways

  • Lego vervangt de op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen van haar kenmerkende stenen door duurder hernieuwbaar en gerecycled plastic.
  • Het bedrijf wil ervoor zorgen dat in 2026 meer dan de helft van de benodigde hars is gecertificeerd volgens de massabalansmethode.
  • De verschuiving naar duurzaamheid wint wereldwijd aan kracht, waarbij Mattel van plan is om tegen 2030 alleen nog gerecyclede, recyclebare of biogebaseerde kunststoffen te gebruiken in alle producten.

’s Werelds meest geliefde speelgoedfabrikant Lego heeft een belangrijke verschuiving aangekondigd in de richting van duurzaamheid. Het bedrijf gaat de op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen van de kenmerkende stenen vervangen door duurdere hernieuwbare en gerecyclede kunststoffen.

Lego heeft overeenkomsten gesloten met producenten om de levering van gecertificeerde hernieuwbare hars op lange termijn veilig te stellen, waardoor de productiekosten van elk blokje naar verwachting zullen stijgen. De CEO van het bedrijf, Niels Christiansen, verklaarde dat deze verandering zal resulteren in een “aanzienlijke stijging” van de productiekosten.

Duurzaamheidsinspanningen

De speelgoedgigant heeft meer dan 600 verschillende materialen getest om een nieuw, olievrij materiaal te ontwikkelen. Hoewel het proces aanvankelijk weinig succes had, wil Lego nu geleidelijk haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen door tot 70 procent meer te betalen voor gecertificeerde hernieuwbare hars. Verwacht wordt dat deze inspanning fabrikanten zal aanmoedigen om meer duurzame materialen te produceren.

Christiansen benadrukte dat deze stap in lijn is met Lego’s streven naar duurzaamheid: “Het is een voorrecht dat we extra kunnen betalen voor de grondstoffen zonder dat we klanten extra hoeven te betalen.” Het bedrijf streeft ernaar dat in 2026 meer dan de helft van de benodigde hars gecertificeerd is volgens de massabalansmethode.

Marktverschuiving

De markt voor gerecycled of hernieuwbaar plastic staat nog in de kinderschoenen, mede door de overvloed aan goedkoop virgin plastic. Leveranciers van Lego maken echter gebruik van bioafval en gerecycled materiaal om fossiele brandstoffen te vervangen bij de productie van plastic. Volgens Neste, ’s werelds grootste producent van hernieuwbare grondstoffen, zijn duurzame plasticopties ongeveer de helft of een derde van de prijs van fossiele alternatieven.

Christiansen toonde zich optimistisch over de bereidheid van de industrie om te investeren in duurzaamheid: “We voelen nu meer activiteit en bereidheid om hierin te investeren dan een jaar geleden.” Lego heeft geen specifieke details bekendgemaakt over haar leveranciers of prijzen, maar de concurrerende speelgoedfabrikant Hasbro is al begonnen met het verwerken van plantaardige of gerecyclede materialen in sommige producten.

Mondiale gevolgen

De verschuiving naar duurzaamheid wint wereldwijd aan kracht. Mattel is van plan om tegen 2030 alleen nog gerecyclede, recyclebare of biogebaseerde kunststoffen te gebruiken in alle producten. Volgens de lobbygroep PlasticsEurope wordt momenteel ongeveer 90 procent van al het plastic gemaakt van nieuwe fossiele brandstoffen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.