Key takeaways
- Honderden Lego-stukjes van het beruchte vrachtschip “Tokio Express” spoelen elk jaar weer aan langs de kust.
- De ontdekking van een Lego-haai is bijzonder belangrijk tussen de verspreide Lego’s, waaronder gele harpoengeweren en duikflessen.
- Tienduizenden haaien blijven ondergedompeld op de oceaanbodem en sommigen komen geleidelijk aan weer aan land.
De wederopstanding van “Tokio Express” Lego
Zevenentwintig jaar na een incident met een vrachtschip duiken er nog steeds honderden Lego-stukjes op van het beruchte vrachtschip “Tokio Express”. Een van de containers die in 1997 verloren ging bevatte meer dan vier miljoen stukjes, waarvan vele met een thema over de zee.
Sindsdien zijn deze verstrooide Lego’s langs verschillende kustlijnen ontdekt, tot in Noorwegen en Nederland. Dit jaar is er een opmerkelijke toename van gele harpoengeweren, van de 53.120 die verloren zijn gegaan. Terwijl duikflessen en zwemvliezen veelvoorkomende vondsten zijn, is de ontdekking van een Lego-haai bijzonder belangrijk.
Aangespoelde Lego-haaien
Een visser stuitte op deze zeldzame vondst tijdens het vissen voor de kust van Penzance (VK). De authenticiteit van het speelgoed sprak hem aan omdat hij in zijn jeugd een verzameling had met gelijkaardige piratenschipsets. Een andere Lego-haai werd later ontdekt door een wandelaar op een strand in St Ives (VK), wat de neiging van deze stukken om naar de oceaanbodem te zinken benadrukt.
Lego-experts schatten dat tienduizenden haaien onder water blijven. Sommigen komen geleidelijk aan aan land terwijl anderen afdalen naar dieper water. Op het strand van Marazion bij Penzance ontdekte de tiener Liutauras een zwarte Lego-octopus, een van de duizenden die tijdens het incident verloren zijn gegaan.
Lego Lost at Sea project
Het Lego Lost at Sea project heeft een belangrijke rol gespeeld bij het volgen van deze ontdekkingen, waaronder een intrigerend rapport uit Noorwegen. In 1997 voorspelde oceanograaf Dr. Curtis Ebbesmeyer dat de stromingen Lego noordwaarts naar de Noordpool zouden voeren. Deze voorspelling werd onlangs bevestigd toen jachtschipper Joe Willshire een foto deelde van een blauw Lego-flippertje dat hij vijf jaar lang had bewaard nadat hij het had gevonden op een Noors strand.
Bewustwording over plasticvervuiling
Het project wil mensen bewuster maken van de plasticvervuiling in de oceaan door de reis, levensduur en uiteindelijke ontbinding ervan te benadrukken. Vissers hebben gemeld dat ze grote stukken Lego als reddingsvlotten van de zeebodem hebben gehaald, terwijl strandjutters vaak lichtere voorwerpen vinden zoals kapmessen en harpoengeweren. Deze ontdekkingen illustreren niet alleen de verspreiding van Lego-stukken, maar werpen ook vragen op over hoe lang dit plastic in de oceaan blijft bestaan.
Wetenschappers hebben heel wat aangespoelde Lego-blokjes onderworpen aan verschillende tests om te achterhalen hoelang het nu precies duurt voor zo een blokje volledig afgebroken is. Hieruit blijkt dat het maar liefst 1300 jaar zou duren voor een enkel Lego-blokje volledig vergaan is. In de tussentijd kunnen er kleine stukjes afbreken die dan weer microplastics vormen.
Verloren schatten op de zeebodem
Ondanks de vele ontdekkingen blijven bepaalde stukken ongrijpbaar, zoals toverstafjes, drakenvleugels en heksenhoeden. Het Lego Lost at Sea project blijft rapporten verzamelen en de verspreiding van deze verloren schatten in kaart brengen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!