Leger grijpt de macht in Mali

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta is woensdag opgestapt na een staatsgreep. Hij kondigde zijn ontslag live aan op televisie woensdagochtend. De militairen die de macht hebben gegrepen, kondigen ‘binnen een redelijke termijn’ nieuwe verkiezingen aan.

Ruim drie uur na de aankondiging van Keïta, om 3.40 uur lokale tijd (5.40 uur Belgische tijd), verschenen mannen in legeruniform op de publieke zender ORTM. ‘Wij, de vaderlandslievende krachten gegroepeerd binnen het Nationaal Comité voor het Heil van het Volk (CNSP), hebben besloten onze verantwoordelijkheid te nemen voor het volk en voor de geschiedenis’, zei de woordvoerder van het leger, kolonel Ismaël Wagué, plaatsvervangend stafchef van de luchtmacht.

Wagué hekelde onder meer het ‘politieke cliëntelisme’, ‘het wanbeheer, de diefstal en de willekeur’ en de moordpartijen op dorpen. Hij nodigde het maatschappelijk middenveld en sociaal-politieke bewegingen uit om mee de voorwaarden te creëren voor de overgangsperiode die tot eerlijke verkiezingen moet leiden. Hij bevestigde dat alle internationale overeenkomsten van Mali zullen worden gerespecteerd, zoals het Akkoord van Algiers dat Bamako en de gewapende groepen uit het noorden in 2015 ondertekenden.

Keïta werd twee jaar geleden nog herverkozen, maar stond al een tweetal maanden onder druk van de bevolking om op te stappen. Hij deed enkele toegevingen, maar die konden het protest niet bedaren. Vanuit Parijs en andere westerse hoofdsteden genoot hij brede steun.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20