De laatste Franse legereenheid heeft maandag het Malinees grondgebied verlaten. Dat meldde het leger zelf. Negen jaar geleden stuurde Parijs enkele legereenheden naar de voormalige kolonie om het moslimextremisme de kop in te drukken. Een conflict tussen de regering in Parijs en de junta in Mali ligt aan de basis van de terugtrekking.
Mali is een uiterst onstabiel land. In de laatste tien jaar vonden er drie staatsgrepen plaats, de laatste nog in 2021. Tijdens de nacht van 24 mei werden president Bah N’Daw, premier Moctar Ouane en minister van Defensie Souleymane Doucouré door het Malinese leger, onder leiding van vicepresident Assimi Goïta, uit hun bed gelicht. Negen maanden voordien vond al een staatsgreep plaats, waarbij Assimi Goïta eveneens de drijvende kracht was. Toen liet hij de macht over het land over aan anderen, in 2021 besliste hij dan maar zelf de macht te grijpen en riep hij zichzelf uit tot president.
Hypotheek
De machtsovername in het West-Afrikaanse land legde meteen een hypotheek op de westerse hulp om de lokale Islamitische terreurgroeperingen de kop in te drukken. Toen het regime nadien ook de hulp inriep van huurlingen van de Wagner Group, een Russisch privéleger dat het niet te nauw neemt met mensenrechten, was het hek echt van de dam.
Het Westen eiste een effort van het regime om de zaken iets properder en iets ‘westerser’ te regelen. Dit stootte echter op een harde ‘njet’ van Goïta en zijn kompanen. Een eenheid van Deense speciale eenheden werd het land uitgeslingerd, officieel omdat Denemarken geen toestemming had om daar in de eerste plaats al te zijn. Ook de Franse ambassadeur werd naar huis gestuurd door het regime, dat een sterk antiwesters en anti-Frans sentiment aanwakkerde bij de bevolking.
Slechte evolutie
Door de geëvolueerde situatie besliste Belgisch minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) om de Belgische deelname aan Operatie Takuba af te gelasten. Nu komt er dus ook een einde aan de Malinese tak van Operatie Barkhane, de anti-terreurmissie waaraan 3.500 Franse soldaten deelnamen. De missie loopt echter nog in andere landen in de Sahel, onder meer in Niger, Burkina Faso en Tsjaad.
Van het Franse contingent in Mali – op het moment dat Frankrijk de stopzetting in het land aankondigde zo’n 2.400 soldaten sterk – verliet maandag de laatste legereenheid de basis in Gao en stak de grens over met Niger.
(mah)