Lean Six Sigma Green Belt

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

De Green Belt is een van de meest gevolgde managementopleidingen in Nederland. Wat houdt deze training precies in en wat kan je ermee? En kies je voor een Lean of juist voor de Lean Six Sigma variant? In dit artikel geven wij een antwoord op al die vragen.

Green Belt opleiding

In de Lean Six Sigma theorie heb je een aantal standaard niveaus waarop je jouw kennis over deze methodiek kan laten certificeren. Het basisniveau heet Lean Six Sigma Yellow Belt. Hiermee toont iemand aan dat hij of zij over voldoende basiskennis beschikt om binnen een verbeterteam te functioneren. Je leert daarin over onderwerpen zoals het verminderen van verspillingen in je processen en hoe je meer waarde aan de processen kan toevoegen voor de klant. In een organisatie die aan de slag gaat met Lean Six Sigma wordt vaak een brede groep medewerkers opgeleid op dit niveau.

Het niveau erboven heet Lean Six Sigma Green Belt. Op dat niveau ben je als projectleider van een Lean Six Sigma verbeterproject actief. Je voert zelf een project uit en wordt daarbij geholpen door opgeleide Yellow Belts. Zij kunnen je van input voorzien over het verloop van een bepaald proces. Het merendeel van de personen die zich laten opleiden en certificeren, doen dat op het niveau van Green Belt. Deze zesdaagse training geeft een compleet beeld van alle tools en technieken die horen bij Lean Six Sigma. In de markt geeft dit diploma ook echt een meerwaarde op je cv.

Het allerhoogste niveau is de LSS Black Belt certificering. Dat zijn de personen die binnen een organisatie fulltime bezig zijn met het continu verbeteren. Zij zijn diegene die Lean laten ademen binnen een organisatie en zorgen dat de verbetervlam blijft branden.

Lean of Lean Six Sigma?

Naast het kiezen van het juiste niveau is het ook zaak om te bepalen of je kiest voor alleen Lean of in combinatie met Lean Six Sigma? Lean is laagdrempelige verbeterfilosofie met een groot scala aan technieken en principes. Six Sigma is een datagerichte kwaliteitsmethode. Het is bij die laatste van belang dat er gegevens (data) aanwezig zijn of die kunnen worden ontsloten. In de praktijk is de combinatie van Lean en Six Sigma een zeer gelukkige omdat je daarbij zowel kortetermijn- (Lean) als langetermijn- (Six Sigma) methodieken hanteert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20