‘Le Jeu de la Mort’: doden op tv om 1 miljoen euro te winnen

Een als spelprogramma gepresenteerde documentaire die woensdagavond door de Franse zender France 2 werd uitgezonden heeft het land in rep en roer gezet. De tachtig deelnemers dachten dat ze meededen aan Zone Xtrême, een nieuw reality-programma. Ze moesten vragen stellen en bij een verkeerd antwoord stroomstoten toedienen aan de vastgebonden tegenkandidaat. De winnaar van het spel zou 1 miljoen euro mee naar huis nemen.

Bij het begin van het spel hadden die stroomstoten een kracht van 20 volt, maar deze voltage werd steeds opgevoerd om uiteindelijk 460 volt te bereiken. Dat zijn dodelijke elekrische schokken. Maar  81 procent van de kandidaten zag geen graten in de jammerkreten van de gemartelde en ging gewoon door. Zelfs toen de acteur doodskreten uitsloeg of levenloos onderuitgezakt hing in zijn stoel, gingen deelnemers nog door.

Gelukkig was het allemaal bedrog. Zone Xtrême bestaat niet, de stroomstoten waren vals en het zogenaamde slachtoffer was een  een acteur.

France 2 zegt met de documentaire de moderne spektakelcultuur te willen hekelen waarin televisie zich steeds nadrukkelijker als moreel gezag opwerpt. Het katholiek weekblad ‘La Vie’ noemt het resultaat de “schokkende bekroning van de trend die dertig jaar geleden met de komst van de commerciële televisie werd ingezet, gaande van ‘Temptation Island’ tot Russische roulette of de vivisectie van lijken op het Britse Channel 4”.