Latijns-Amerika ontpopt zich als belangrijke speler in schone waterstofproductie


Key takeaways

  • Regeringen in heel Latijns-Amerika zien schone waterstof als een belangrijke motor voor economische groei.
  • Multilaterale geldschieters bieden aanzienlijke financiering om de opkomende sector te ondersteunen.
  • Industrie-experts benadrukken de behoefte aan meer investeringen en concrete contracten om de kloof tussen potentiële en feitelijke productie te overbruggen.

Latijns-Amerika heeft een overvloed aan waterkracht en hernieuwbare energiebronnen, waardoor het een belangrijke potentiële producent van schone waterstof is. Regeringen in de hele regio zien schone waterstof als een belangrijke motor voor economische groei en een middel om af te stappen van fossiele brandstoffen. Multilaterale geldschieters bieden aanzienlijke financiering om deze opkomende sector te ondersteunen.

Ondanks het optimisme blijven er uitdagingen. Industrie-experts benadrukken de behoefte aan meer investeringen om de kloof tussen potentiële en feitelijke productie te overbruggen. Een gebrek aan klanten belemmert de vooruitgang, omdat lokale bedrijven aarzelen om langetermijncontracten aan te gaan die nodig zijn om de financiering van producenten veilig te stellen. Deze schaarste aan vraag verergert de beperkte binnenlandse productie van schone waterstof nog verder.

Uitdagingen

Hoewel voorstanders een breed scala aan toepassingen zien voor schone waterstof, van het aandrijven van voertuigen tot het voeden van industriële processen zoals staalproductie en kunstmestproductie, wijzen critici op de hoge energievereisten tijdens de productie. Latijns-Amerikaanse landen zijn klaar om te profiteren als de internationale vraag naar schone waterstof stijgt. Deskundigen suggereren echter dat zonder concrete contracten ondertekend door Europese en Aziatische kopers, een aanzienlijke productiestijging onwaarschijnlijk is.

Het kip-en-ei-dilemma van het veiligstellen van zowel investeringen als klanten vormt een grote hindernis. Latijns-Amerikaanse industrieën zouden zelf cruciale afnemers van schone waterstof kunnen worden, volgens Fernando Schaich, hoofd groene waterstof bij SEG Ingenieria in Uruguay. Hij benadrukt dat grootschalige toepassing zal afhangen van toezeggingen van de scheepvaart, luchtvaart en zware industrie.

Vooruitzichten

De economische levensvatbaarheid van schone waterstof is sterk afhankelijk van de toegang tot goedkope, betrouwbare hernieuwbare energiebronnen. Projecten op het Colombiaanse schiereiland La Guajira, een toplocatie voor windenergie, hebben echter vertraging opgelopen door onopgeloste problemen met landrechten van inheemse gemeenschappen. Dit onderstreept de noodzaak van een effectieve dialoog en samenwerking tussen belanghebbenden om een soepele projectontwikkeling te garanderen.

Op dit moment is schone waterstof aanzienlijk duurder dan traditionele waterstof uit fossiele brandstoffen. Deskundigen zijn echter van mening dat het hergebruik van bestaande infrastructuur en gezamenlijke investeringen de productiekosten in Latijns-Amerika tot een concurrerend niveau kunnen terugbrengen.

Productie opschalen

Hoewel multilaterale geldschieters en regeringen miljarden dollars hebben toegezegd voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie, waaronder schone waterstof, schatten industrieleiders dat tegen 2030 een veelvoud van dit bedrag nodig zal zijn om het potentieel van de regio volledig te benutten.

Ondanks de uitdagingen wordt er aanzienlijke vooruitgang geboekt. In heel Latijns-Amerika zijn talrijke projecten voor schone waterstof aan de gang, met Colombia als koploper wat de ontwikkeling betreft. Het Braziliaanse Petrobras onderzoekt ook het gebruik ervan en Chili heeft veranderingen in de regelgeving geïdentificeerd die nodig zijn om de groei ervan te bevorderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.