Las Vegas wordt nu voor 100% voorzien van groene energie

De openbare diensten van de Amerikaanse gokstad Las Vegas halen voortaan hun energievoorziening exclusief uit hernieuwbare bronnen. Dat heeft de gemeenteraad van Las Vegas bekend gemaakt.

Door de recente opstart van het zonnepark Boulder Solar heeft de stad volgens de gemeenteraad voldoende toegang tot duurzame energie om honderdveertig openbare gebouwen, de straatverlichting en andere stedelijke infrastructuur van milieuvriendelijke elektriciteit te voorzien. De hernieuwbare bronnen zouden de stad naar schatting een besparing van ongeveer 5 miljoen dollar per jaar kunnen opleveren. De duurzame energie wordt vooral geput uit zonneparken en waterkracht, onder meer van de beroemde Hoover Dam. Las Vegas is één van de vele Amerikaanse steden die zware inspanningen leveren om fossiele brandstoffen van hun grondgebied te weren. De casino’s – waaronder Wynn Las Vegas, MGM Resorts International en Las Vegas Sands – volgen dat voorbeeld en installeren massaal zonnepanelen op de daken van hun gebouwen.

Open brief

Inmiddels hebben de burgemeesters van bijna vijftig grote Amerikaanse metropolen – waaronder Los Angeles, New York en Chicago – in een open brief aan toekomstig president Donald Trump gezegd door te zullen gaan met hun inspanningen om naar het gebruik van duurzame energie over te schakelen, zelfs wanneer daarvoor geen federaal geld zou komen. Een volledige overschakeling naar duurzame energiebronnen zal echter decennia in beslag nemen. New York en San Francisco zeggen hun emissies tegen het midden van deze eeuw met 80 procent te kunnen terugdringen tegenover het niveau van het begin van de jaren negentig. Burlington, een agglomeratie met 42.000 inwoners in de staat Vermont, was twee jaar geleden de eerste Amerikaanse stad die volledig – niet alleen de openbare sector – op duurzame energie kon overschakelen. Vorig jaar volgde ook Aspen uit Colorado, met 6.658 inwoners, dat voorbeeld. Een reeks andere Amerikaanse steden wil die doelstelling in de loop van het volgende decennium realiseren. (mah)

Meer