China waarschuwt voor westerse bemoeienis in regio: “Landen worden als schaakstukken gebruikt in rivaliteit tussen grote mogendheden”

China waarschuwt voor westerse bemoeienis in regio: “Landen worden als schaakstukken gebruikt in rivaliteit tussen grote mogendheden”
De Chinese minister Wang Yi (l) had vorige week een vijf uur durende ontmoeting met mijn Amerikaanse collega Anthony Blinken (r). (STEFANI REYNOLDS/POOL/AFP via Getty Images)

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, waarschuwde op maandag in een beleidstoespraak dat landen moeten voorkomen dat ze als “schaakstukken” worden gebruikt door grote mogendheden.

“We moeten onze regio beschermen tegen geopolitieke berekeningen. De toekomst van onze regio moet in onze eigen handen liggen”, aldus Yi, die momenteel aanwezig is in het Indonesische Jakarta. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken worden veel landen in de regio Zuidoost-Azië namelijk onder druk gezet om partij te kiezen tussen het Westen en China. 

“Landen worden als schaakstukken gebruikt in de rivaliteit tussen grote mogendheden. We moeten de regio isoleren van geopolitieke handelingen”, aldus Yi.

Zuidoost-Azië is al lange tijd een gebied van geopolitieke wrijvingen tussen grote mogendheden, gezien het strategische belang ervan. China eigent zich een groot deel van de Zuid-Chinese Zee toe op basis van historische kaarten, waardoor het op gespannen voet komt te staan met landen van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Tot deze groep behoren onder andere de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Vietnam en Singapore.

Openhartige ontmoeting

De toespraak van Yi komt enkele dagen nadat hij een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 in Bali heeft bijgewoond. Daar had hij een vijf uur durende ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Anthony Blinken, waarbij beiden hun eerste ontmoeting met elkaar sinds oktober als “openhartig” beschreven.

Yi zei na de topontmoeting dat Washington de politieke en economische ontwikkeling van China probeerde te verstoren en in te dammen, door het één-China-beleid te verdraaien en Taiwan te steunen. De minister riep op de Amerikaanse tarieven op de invoer uit China zo snel mogelijk op te heffen en zich niet langer te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden, verwijzend naar de internationale kritiek op de gruwelen binnen de Chinese Oeigoeren-kampen.

Intussen zijn de spanningen tussen Peking en Taipei de laatste maanden verder opgelopen, sinds het Chinese leger herhaaldelijk missies uitvoert boven de Straat van Taiwan. Washington zegt dat het vasthoudt aan zijn één-China-beleid en dat het de onafhankelijkheid van Taiwan niet aanmoedigt. Echter zijn de Verenigde Staten wel verplicht Taiwan de middelen te geven om zichzelf te verdedigen, op grond van de U.S. Taiwan Relations Act.

Daarnaast keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van Patriot-luchtafweersystemen aan Taiwan goed en zou de Amerikaanse National Guard een samenwerking met het Taiwanese leger plannen.

Grootste bedreiging wereldvrede

Vorige week noemde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de Verenigde Staten de “grootste bedreiging voor de wereldvrede, stabiliteit en ontwikkeling”. 

“Feiten hebben aangetoond dat de VS de grootste bedreiging vormen voor de wereldwijde vrede, stabiliteit en ontwikkeling. De Amerikanen framen China andermaal als agressor, om de reputatie van ons land te besmeuren”, zei woordvoerder Zhao Lijian.

De opmerking van het ministerie komt een dag nadat zowel de Amerikaanse FBI als de Britse inlichtingendienst MI5 alarm sloegen over toenemende aanvallen van Chinese hackers op westerse doelwitten.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00