Lagarde: “We mogen de inflatie in de eurozone niet zomaar vergelijken met die in de Verenigde Staten”

Lagarde: “We mogen de inflatie in de eurozone niet zomaar vergelijken met die in de Verenigde Staten”
Christine Lagarde – (Photo by Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zei tijdens een speech in Frankfurt dat we de Europese en Amerikaanse inflatie niet over dezelfde kam mogen scheren. “De geldontwaarding in onze contreien wordt niet zozeer aangedreven door een fors toegenomen vraag. Dat is in de Verenigde Staten wel het geval”, klonk het. Vraag is: waarom trekt de ECB de rente dan zo fors op?

De inflatie in de eurozone lijkt niet aan kracht te verliezen. Zo kwam het inflatiecijfer in augustus uit op 9,1 procent, tegenover 8,9 procent in juli. Tijdens haar speech in Frankfurt zei Lagarde dinsdagavond dat de torenhoge inflatie in de eurozone niet zozeer het resultaat is van een fors toegenomen vraag.

“Wij worden momenteel geconfronteerd met een situatie waarin aanhoudende aanbodbeperkingen (door onder meer de oorlog in Oekraïne red.) een belangrijke reden zijn waarom de inflatie lang boven ons streefcijfer van 2 procent blijft”, zei ze. Lagarde had het daarbij ook over de fors opgelopen energieprijzen. Doordat de problemen zich voornamelijk aan de aanbodzijde bevinden, mogen we volgens haar de inflatie in de eurozone niet zomaar mogen vergelijken met die in de Verenigde Staten.

“Wij zien geen oververhitting aan de vraagzijde zoals in de Verenigde Staten en ondanks een krappe arbeidsmarkt lijkt het risico van een loon-prijsspiraal tot dusver beperkt”, aldus de voorzitter van de ECB.

De Amerikanen zijn overigens veel minder afhankelijk van buitenlandse energieleveringen omdat ze zelf op grote schaal schaliegas en -olie produceren, waardoor de elektriciteits-en gasprijzen aldaar minder beïnvloed worden door de oorlog in Oekraïne. De impact van de energieprijzen op de inflatie is in de VS dan ook kleiner dan bij ons. Dat betekent dus dat andere elementen – voornamelijk aangedreven door een sterke vraag – de prijzen daar naar omhoog duwen.

Waarom de rente dan zo fors verhogen?

En toch heeft de ECB beslist om de rente eerder deze maand met 75 basispunten op te trekken. Dat was de grootste verhoging in de geschiedenis van de monetaire beleidsmaker. En er zullen nog verhogingen volgen. “Tijdens de volgende rentevergaderingen zullen we de rente verder naar boven bijstellen”, zei Lagarde.

Dat is volgens haar noodzakelijk, ook al is de torenhoge inflatie voornamelijk het gevolg van verstoringen aan de aanbodzijde. “Wanneer de inflatie hoog is en de groei wordt beperkt door een inelastisch aanbod, kan het monetaire beleid niet expansief blijven en de inflatiedruk verhogen door de vraag op te drijven”, verduidelijkte de voorzitter.

Verankering hoge inflatie voorkomen

Lagarde erkende dat het huidige beleid de zogenaamde eerste-ronde-effecten van onder meer de oorlog in Oekraïne en de problemen in de toeleveringsketens niet kan voorkomen, maar ze benadrukte wel dat een verstrakkend geldbeleid noodzakelijk is om te zorgen dat die niet verankerd raken. Denk bijvoorbeeld aan forse loonstijgingen die de inflatie verder de hoogte injagen.

“Wij hebben belangrijke stappen gezet op de weg naar normalisering van ons monetaire beleid, door onze renteverhogingen te vervroegen. Dat geeft aan dat wij vastbesloten zijn de inflatie tijdig terug te brengen naar onze doelstelling van 2 procent”, besloot Lagarde.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.