Laatste kans voor Europese industrie: bedrijven dreigen onder te gaan

Laatste kans voor Europese industrie: bedrijven dreigen onder te gaan
Chris Ryan via Getty Images

Verstikt door onhoudbare energiekosten, wacht de industrie op harde besluiten vanuit Europa. De bedrijven zien de komende Europese energietop als laatste kans.

In België volgen ministeriële vergaderingen en ontmoetingen tussen de verschillende machtsniveaus elkaar op, maar zonder echte oplossingen te bieden voor de energiecrisis die huishoudens en bedrijven treft.

Het overlegcomité van vorige week heeft enkel geleid tot maatregelen die slechts een verlenging zijn van steunmaatregelen die tijdens de coronacrisis ingevoerd werden en daarop betrekking hebben. Pas deze week zal een reeks ontmoetingen met sociale partners kijken naar oplossingen om bedrijven te ontlasten.

“Het lot van Europa en zijn industriële toekomst staat deze week op het spel”, zegt Fabrice Peltzer, CEO van de gieterij Marichal Ketin aan L’Echo. “Als Europa er niet in slaagt het concurrentievermogen van zijn industrieën te behouden, loopt de regio het risico al zijn vaardigheden te verliezen, zoals we al hebben ervaren in andere sectoren en in verschillende mate.”

Concurrentie noodzakelijk

Binnenkort volgt een stemming binnen de Europese energietop. Als wordt besloten om productietools naar Europa te repatriëren en het oude continent opnieuw te industrialiseren, is de vraag omtrent concurrentie belangrijk.

Volgens Peltzer is het terugkrijgen van een concurrentiepositie op de internationale markten absoluut noodzakelijk. “Deze crisis treft vooral Europa en veel minder India of de Verenigde Staten, die gelukkig economische locomotieven blijven”, vult Peltzer verder aan.

In Europa heeft België duidelijk niet de meest aanlokkelijke positie. De automatische loonindexering in ons land zorgt voor een verdere verhoging van die totale rekening. “10 procent op jaarbasis is gewoon enorm”, luidt het bij de industrie uit Luikse regio. Woordvoerders zien het nut van het systeem niet in. “Als indexering, naast de rest, ons dwingt de productie stop te zetten, is dan de arbeider die in economische werkloosheid terecht komt echt een winnaar?”

Sancties tegen Rusland

Daarnaast betwijfelt men in de industriële wereld ook de effectiviteit van de sancties tegen Rusland. “Natuurlijk kunnen we als internationale groep nog wel een tijdje stand houden. Er zijn altijd productielocaties waarvan de kosten lager zullen zijn en die concurrerend blijven. Maar wat is het nut van onze opoffering? Het is duidelijk dat Rusland zijn gas blijft verkopen tegen een zeer hoge prijs die we zelf kunstmatig hebben gecreëerd”, zegt een speler in de staalindustrie aan L’Echo

In afwachting van een mogelijke verzoening tussen de Europese landen, blijven de industrieën steeds verder ineenkrimpen. Het zeiloppervlak verkleinen of de productie stopzetten is geen optie. “Ook dat heeft een prijs en dramatische gevolgen. Een klant die niet meer wordt bediend en die de mogelijkheid heeft om elders bevoorrading te krijgen, is definitief verloren”, zegt Emmanuel Delloye, CEO van Fonderie et Mécanique de la Sambre (FMS) aan de Waalse krant.

Ook de Iscal-suikergroep kijkt met angst naar de volgende oogst- en productiecampagne die op 21 september begint. “De energieprijzen zijn sinds de laatste campagne tot zes keer vermenigvuldigd”, schat Robert Torck, CEO van Iscal. “Ondanks de investeringen die de afgelopen maanden zijn gedaan om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen”, klinkt het. Als preventieve maatregel om de bevoorrading te garanderen, heeft het bedrijf de nodige vergunningen aangevraagd om gebruik te maken van generatoren op brandstof, die wat minder beïnvloed zijn door inflatie.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00