Kredietwaardigheid: wat is het precies?

Geschreven met branded content van Allianz Trade

Een goede kredietwaardigheid geeft bedrijven vertrouwen om zaken te doen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de kredietwaardigheid van een bedrijf te checken. De vraag of een bedrijf kredietwaardig is, is namelijk belangrijk als dat bedrijf een krediet wilt afsluiten bijvoorbeeld. Maar wat is kredietwaardigheid dan precies? En hoe kun je dit checken? We vertellen je er meer over. 

Kredietwaardigheid in het kort

Met kredietwaardigheid wordt de mate bedoeld waarin een bedrijf kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Kortom, er wordt gekeken of een bedrijf in staat is om zijn facturen op tijd te betalen. Een bedrijf is dus kredietwaardig wanneer het in staat is alle binnenkomende rekeningen netjes en op tijd te betalen. Naar de buitenwereld geeft dit een belangrijk signaal. Zo hebben andere bedrijven namelijk meer vertrouwen om zaken met jouw bedrijf te doen. 

Kredietwaardigheidscheck

Om erachter te komen of bedrijven kredietwaardig zijn, kan je een kredietwaardigheidscheck uitvoeren. Dit zou je zelf kunnen doen, maar er zijn ook bedrijven die dit soort onderzoeken uitvoeren, zoals Allianz Trade

Tijdens een kredietwaardigheidscheck wordt er gekeken naar hoe je in het verleden met kredieten bent omgegaan. Om dit te doen, wordt er naar verschillende factoren gekeken en wordt er een kredietrapport opgesteld. Hierin staat informatie over onder andere: achterstallige bedragen, wanbetalingen, faillisementen en incassoposten. Het gaat eigenlijk om de volledige financiële geschiedenis van een bedrijf. Dit geldt meestal voor zzp´ers. Voor grotere bedrijven geldt dat naast de omzet en winst ook naar de solvabiliteit gekeken wordt. 

Zelf onderzoek uitvoeren

Ook zelf kun je onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van bedrijven. Je zou kunnen beginnen bij het bedrijf in kwestie op te zoeken op Google met zoektermen als faillissement, rechtszaak of wanbetaling. Daarnaast zou je ook je eigen netwerk kunnen inzetten. Wellicht ken je iemand die in het verleden al eens zaken met het bedrijf heeft gedaan. Vraag diegene dan hoe dat is verlopen en of het beviel. 

Verzekering

Het afsluiten van een kredietverzekering kan erg handig zijn voor bedrijven. Een kredietverzekering beschermt bedrijven namelijk tegen het risico van wanbetaling. Een klant kan meerdere redenen hebben om een factuur niet te betalen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld failliet gaan. Met een kredietverzekering wordt deze schade vergoed. Daarnaast zorgt het ook voor een betere cashflow. Jouw bedrijf kan namelijk door blijven groeien zonder zich zorgen hoeven te maken over betalingen die nog binnen moeten komen. Hierdoor kan je ook gelijk een concurrentievoordeel hebben. 

Meer