Koudste temperatuur ooit op aarde opgemeten: -93,2° Celsius

Op Oost Antarctica is op 31 juli van dit jaar ei zo na de koudste temperatuur ooit op aarde gemeten: – 89,2° Celsius. Een kleine drie jaar eerder – in augustus 2010 was de temperatuur nog enige graden lager gegaan: – 93,2°Celsius. Dat blijkt uit satellietmetingen van de NASA die nu pas zijn vrijgegeven.

Volgens ijswetenschapper Ted Scambos van het National Snow and Ice Data Center is het nieuwe record 10° Celsius lager dan de laagste temperaturen ooit op Alaska of Siberië opgemeten. Volgens hem zijn de temperaturen opgemeten op wat wel degelijk de koudste plek op aarde is.‘Gelukkig weet ik niet hoe koud het voelt, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gewone mensen zulke koude amper drie minuten kunnen overleven,’ zei Scambos. Die wetenschappers ademen de koude lucht via een snorkel in die de lucht dan via hun kledij opwarmt opdat ze ‘m niet per ongeluk rechtsreeks zouden inademen.’

Het record komt overigens niet in het Guinness Book of Records, omdat het per satelliet en niet met een thermometer is opgemeten.