Koper als de nieuwe olie: prijs van een ton koper kan tegen 2025 stijgen tot 20.000 dollar per ton

Koper kan binnenkort één van de belangrijkste grondstoffen wereldwijd worden. Dat terwijl het aanbod slinkt en de vraag oploopt. Volgens Bank of America kan de prijs tegen 2025 stijgen tot 25.000 dollar per ton.

Waarom is dit belangrijk?

De marktprijzen voor grondstoffen vormen traditioneel een goede indicator voor de gezondheid van een nationale economie. Koper speelt daarbij een hoofdrol omdat het niet enkel een inzicht biedt in de economie van een individueel land, maar het metaal ook een beeld geeft van de gezondheid van de volledige wereldeconomie. Koper wordt op de financiële markten vaak ‘Dr. Copper’ genoemd omdat het als een voorspeller wordt gezien van toekomstige economische trends. Koper zit in nagenoeg alle producten – van vliegtuigen tot smartphones. Naast olie is koper een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld. De lage koperprijzen lieten 13 jaar geleden dan ook toe om de wereldwijde economische crisis te voorspellen.

Meer en meer banken en experts zijn ervan overtuigd dat koper de nieuwe olie zal worden. Midden april zei Goldman Sachs al dat de prijs van een ton koper kan stijgen tot 15.000 dollar tegen 2025. Nu komt Bank of America naar buiten met een soortgelijke prognose. Al gaat de Amerikaanse bank nog een stapje verder. Volgens Bank of America kan de koperprijs stijgen tot maar liefst 20.000 dollar tegen 2025.

Voorraad voor drie weken

Michael Widmer, strateeg voor grondstoffen bij Bank of America, schrijft in een analyse dat de voorraden, uitgedrukt in tonnages, zich nu op het niveau van 15 jaar geleden bevinden. Dat betekent in principe dat er op dit moment voldoende voorraad voorhanden is om de komende drie weken tegemoet te komen aan de vraag. Dat terwijl de wereldeconomie op het punt staat te heropenen. Verschillende landen hebben inmiddels de coronamaatregelen versoepeld. In België staat op 8 mei bijvoorbeeld de heropening van de horeca gepland.

‘Met oog op de heropening van de economie voorspellen wij tekorten op de kopermarkt en verdere voorraaddalingen, dit jaar en volgend jaar’, aldus Widmer. Op basis van de huidige prognoses verwacht Widmer dat de koperprijs het komende jaar zal stijgen tot 13.000 dollar per ton. De koperprijs heeft vorige week voor het eerst in een decennium de kaap van 10.000 dollar per ton gerond.

De nieuwe olie

Na tekorten in 2021 en 2022 verwacht Bank of America dat de kopermarkt in 2023 en 2024 weer in evenwicht zal komen, voordat vanaf 2025 nieuwe tekorten ontstaan en de voorraden verder zullen worden afgebouwd. ‘Onze analyse suggereert dat het schrootverbruik in smelterijen en raffinaderijen kan stijgen van ongeveer 4.200 ton in 2016 tot 6.700 ton in 2025’, stelt Widmer.

Goldman Sachs heeft in zijn analyse midden april de vergelijking gemaakt met olie. De titel van het rapport had de toepasselijke titel ‘Koper is de nieuwe olie’ gekregen. ‘Op dit moment draaien de discussies veel te veel rond hoe we de vraag naar olie kunnen bedwingen. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat grondstoffen, zoals koper, van cruciaal belang zijn om van een succesvolle energietransitie te kunnen spreken’, stond er onder meer in het rapport van de zakenbank.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.