Grote mijlpaal bereikt: Shell, Equinor en TotalEnergies voltooien baanbrekend koolstofafvangproject


Key takeaways

  • Het CO2-opslagproject in Noorwegen is voltooid en operationeel.
  • De faciliteit kan 37,5 miljoen ton CO2 opslaan over een periode van 25 jaar.
  • De eerste verschepingen worden verwacht in 2025 en Heidelberg Materials levert de eerste lading.

Shell, Equinor en TotalEnergies hebben hun opslagproject voor kooldioxide (CO2) aan de westkust van Noorwegen met succes afgerond. De faciliteit is nu operationeel en klaar om CO2-leveringen te ontvangen. De eerste leveringen worden verwacht in 2025.

Deze prestatie betekent een belangrijke stap voorwaarts voor CCS-technologie (Carbon Capture and Storage), een cruciale methode om CO2-emissies te beperken. Hoewel CCS al lang erkend wordt als een haalbare oplossing om de klimaatverandering tegen te gaan, blijven commerciële projecten relatief schaars. Het Noorse Longship-project, dat in 2020 van start gaat, heeft de locatie van het Noorderlicht als hoeksteen.

Details van het project

De faciliteit bestaat uit twaalf metalen tanks aan land die ontworpen zijn om tijdelijk een lading van 7.500 kubieke meter vloeibare CO2 op te slaan die vervoerd wordt door gespecialiseerde schepen. Deze CO2 wordt vervolgens via een 110 kilometer lange pijpleiding getransporteerd voor permanente opslag in een ondergrondse rotsformatie op ongeveer 2600 meter onder zeeniveau.

De eerste fase van Northern Lights heeft de capaciteit om 37,5 miljoen ton CO2 te injecteren over een periode van 25 jaar, wat gelijk staat aan 1,5 miljoen ton per jaar. Het project streeft ook naar een tweede fase die de opslag met nog eens 3,5 miljoen ton per jaar zou verhogen.

Toekomstige ontwikkelingen

Heidelberg Materials zal via zijn cementfabriek in Brevik, in het zuiden van Noorwegen, de eerste lading CO2 leveren. Het bedrijf is van plan om de afvangfaciliteit tegen het einde van het jaar af te ronden, gevolgd door tests voordat de verschepingen beginnen.

Er zijn aanvullende overeenkomsten gesloten met Yara, een kunstmestfabrikant, en Orsted, een Deens energiebedrijf, voor CO2-transport en -opslag vanaf respectievelijk 2025 en 2026. Ondertussen is een afvangproject voor een afvalcentrale in Oslo momenteel uitgesteld vanwege budgettaire problemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.