Koning Filip aanvaardt ontslag Bart De Wever als formateur en start consultatieronde

Bart De Wever (N-VA) heeft zijn ontslag aangeboden als formateur, nu de gesprekken over een nieuwe regering gestrand zijn. De koning aanvaardde dat ontslag en zal nu verdere gesprekken voeren met de vijf onderhandelende partijen.

In het nieuws: De koning moet terug naar af.

  • “Formateur Bart De Wever heeft verslag uitgebracht aan de Koning en hem zijn ontslag aangeboden. De Koning heeft zijn ontslag aanvaard en vat morgen consultaties aan met de voorzitters van de vijf partijen die deelnemen aan de regeringsonderhandelingen”, luidt de mededeling van het koninklijk paleis.
  • Het gesprek tussen koning Filip en De Wever duurde ongeveer anderhalf uur. In de loop van de middag en avond was al duidelijk geworden dat De Wever zijn ontslag zou aanbieden. De gesprekken liepen vast door een conflict over de meerwaardebelasting op aandelen. Er kwam geen overleg meer tussen de vijf partijen.
  • De verschillende partijvoorzitters reageerden allemaal teleurgesteld. Vooruit schoof MR de zwartepiet toe, terwijl MR vindt dat er naar evenwicht gezocht moet worden.
  • De reactie van de koning getuigt ervan dat ook hij voorlopig verder aandringt op een oplossing met N-VA, Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés. Door opnieuw te praten met de partijvoorzitters hoopt hij te vinden waar de moeilijkheden liggen.
    • Daarna zal de koning iemand het veld moeten insturen. Afhankelijk van hoe diep de geslagen wonden zijn, kan dat een informateur worden, of een koninklijk verkenner of opdrachthouder.
    • Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, kan nu aan zet komen. Dat lijkt logisch, aangezien hij de stekker uit de gesprekken trok. Dat zal koning Filip moeten aanvoelen: als het vertrouwen echt volledig zoek is, geeft hij allicht eerder een opdracht aan iemand die minder polariserend is.

Bart De Wever is weer vooral voorzitter

De reactie: Bart De Wever hulde zich eerst in stilzwijgen. Nu hij gesproken heeft met koning Filip, reageert ook hij.

  • “Spijtig genoeg heeft de formateur vandaag vastgesteld dat er geen akkoord kon bereikt worden over de globale inhoud van de supernota en de bijhorende budgettaire tabellen”, deelt De Wever mee.
  • De pet van formateur gaat af, en die van voorzitter gaat weer op, zo wordt duidelijk. “Als voorzitter van de N-VA blijft Bart De Wever overtuigd van de nood aan een echte herstel- en hervormingsregering om de Vlaamse welvaart te beschermen en Europese sancties omwille van de federale budgettaire ontsporing te vermijden”, leest de mededeling. Het is een standpunt dat De Wever al tijdens de kiescampagne benadrukte.
  • De Wever wenst tot slot “ook de andere partijen en alle medewerkers uitdrukkelijk te bedanken voor het harde werk”.