Maduro heeft de oplossing: Venezolanen moeten konijnen kweken

De Venezolaanse bevolking moet zich meer toeleggen op de kweek en consumptie van konijnen. Op die manier kan het tekort aan vlees in het land worden opgevangen.

Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro tijdens een televisietoespraak gezegd. De president wees er daarbij op dat konijnen zich snel voortplanten, zodat de vleesvoorraden van het land door de kweek snel opnieuw op peil zouden kunnen worden gebracht. Uit een studie eerder dit jaar bleek dat bijna 75 procent van de Venezolaanse bevolking door een gebrek aan voldoende voeding gemiddeld 8,7 kilogram lichaamsgewicht heeft verloren. Nicolas Maduro erkende dat de vleesbevoorrading in Venezuela een nijpend probleem is geworden. De tekorten vormen volgens de president een onderdeel van de zware crisis – door Madura zelf als een economische oorlog omschreven – waarmee zijn land moet afrekenen.

Mentaliteitswijziging

De crisis heeft geleid tot belangrijke tekorten, waardoor onder meer de vleesconsumptie voor het grootste gedeelte van de Venezolaanse bevolking een onbeschikbaar luxeproduct is geworden. Er is volgens de president echter gewerkt aan een plan om tegen de economische tegenspoed een offensief in te zetten. De kweek van konijnen vormt daarvan een onderdeel. De verantwoordelijkheid voor het plan is toevertrouwd aan Freddy Bernal, hoofd van het officiële Venezolaanse voedselprogramma. Bernal wees er echter op dat de bevolking zijn gedrag zal moeten veranderen om het plan te laten lukken. “De Venezolanen zullen hun liefde voor konijnen opzij moeten schuiven,” aldus Bernal. “Men moet begrijpen dat een konijn geen huisdier is, maar wel tweeënhalve kilogram vlees – met veel proteïnen en zonder cholesterol – op de eettafel van de Venezolaanse gezinnen kan brengen.” “Er is sprake van een cultureel probleem. De Venezolanen hebben geleerd dat konijnen lieftallig zijn, maar men moet beseffen dat een dier op twee maand tijd het gezin van vlees kan voorzien.” De Venezolaanse regering heeft ook overwogen over te stappen op een kweek van geiten, die immers een lagere productiekost vergen dan runderen. Oppositieleider Henrique Capriles heeft echter verontwaardigd gereageerd op het voedselplan van Maduro. Capriles had het daarbij over een ongepaste grap en benadrukte dat Madura er blijkbaar vanuit gaat dat de Venezolaanse bevolking idioot is. Geraamd wordt dat Venezuela dit jaar met een inflatie van 720 procent zal worden geconfronteerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20