De discussie over de verhoging van de maaltijdcheques laait opnieuw op. Een petitie van de liberale vakbond ACLVB die daarvoor pleit, werd ondertussen al 24.000 keer ondertekend. Er wordt voorgesteld om het bedrag op te trekken van 8 naar 10 euro.
In het nieuws: De petitie van ACLVB toont aan dat veel Belgen vragende partij zijn om het bedrag op de maaltijdcheques te verhogen.
- Wie maaltijdcheques ontvangt in ons land krijgt al sinds 2016 maximaal 8 euro per cheque. Sindsdien is de waarde ervan niet meer aangepast. Dat extralegaal voordeel wordt niet geïndexeerd wanneer de inflatie stijgt, waardoor je met de maaltijdcheque veel minder voeding kunt kopen dan voorheen.
- Uit de maandelijkse prijsonderzoeken van de consumentenorganisatie Testaankoop blijkt dat de prijzen in de supermarkt de voorbije jaren forser zijn gestegen dan de inflatie. Op het hoogtepunt – april 2023 – waren de winkelprijzen (op jaarbasis) met zo’n 20 procent gestegen. In het najaar van 2022 had de Belgische inflatie al een piek bereikt: 12,3 procent.
- Gert Truyens, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, merkt tegenover HLN.be op dat sinds de laatste verhoging in 2016 de prijzen voor voeding en niet-alcoholische dranken met maar liefst 37,85 procent zijn gestegen.
Oplossing: Het ACLVB stelt voor om de werkgeversbijdrage – die zowel op sociaal vlak, maar ook fiscaal is vrijgesteld – met 2 euro te verhogen, waardoor het totaalbedrag van de maaltijdcheque uitkomt op 10 euro. Vandaag betaalt de werkgever maximaal 6,91 euro en de werknemer minimaal 1,09 euro.
- De liberale vakbond berekende dat als die verhoging er komt de maandelijkse koopkracht van de werknemers met 40 euro stijgt.
Ook dit nog: Werkgevers zijn eveneens vragende partij om de waarde van de maaltijdcheques te verhogen.
- Uit een rondvraag van de Vouchers Issuers Association (VIA), de koepelvereniging van de uitgevers van maaltijd- en ecocheques, blijkt dat twee op de drie werkgevers daar een voorstander van zijn.
- Een op de drie is zelfs bereid om de werknemers een maaltijdcheque van 12 euro per dag toe te steken.
- Voorts zou een verhoging volgens de VIA de concurrentiepositie van ons land versterken. “De maaltijdcheques kunnen namelijk alleen maar in België gebruikt worden”, zei Sven Marinus van de Vouchers Issuers Association (VIA) onlangs. Uit de rondvraag blijkt dat 53 procent van de handelaars zich zorgen maakt over buitenlandse concurrentie.
Wat zeggen de politieke partijen?
Zoom out: Nagenoeg alle politieke partijen zijn voorstander van een verhoging van de maaltijdcheque, maar de meningen zijn verdeeld over de manier waarop dat moet gebeuren. ACLVB heeft de opinies gebundeld.
- N-VA wil een verhoging, maar is geen voorstander van een automatisch indexmechanisme.
- Vlaams Belang vindt een verhoging van de maaltijdcheques gerechtvaardigd, maar geeft de voorkeur aan andere maatregelen om de koopkracht te verhogen. De partij wil in de eerste plaats de lasten op arbeid structureel verlagen, waardoor het nettoloon een boost krijgt.
- Cd&v wil de maximale werkgeversbijdrage verhogen in lijn met de inflatie.
- Vooruit is voor een verhoging van het maximumbedrag én een indexering van maaltijdcheques. Die partij heeft daarover al een wetsvoorstel ingediend. Maar daar is momenteel geen politieke meerderheid voor te vinden.
- De visie van Groen ligt in lijn met die van Vooruit. De Groenen steunen dan ook het wetsvoorstel dat de socialisten op tafel hebben gelegd.
- Open Vld wil het voorstel niet tegenhouden en kijkt naar er “met een open blik” naar. De liberalen pleiten eerder voor een netto-indexering tot de loonhandicap is weggewerkt.
- Aan Franstalige kant kan het voorstel van Vooruit vanzelfsprekend ook rekenen op de steun van PS.
- MR wil nog een stapje verder gaan en het maximumbedrag verhogen tot 15 euro.
- Les Engagés is voorstander en wil het mee in het volgende regeerakkoord opnemen.
- Ook Défi wil de koopkracht van de maaltijdcheques een boost geven.
- Ecolo en PVDA gingen niet in op de vraag van ACLVB om hun mening over de maaltijdcheques te geven.