Knokke: bouwvergunningen ‘à la tête du client’

Het weekblad Trends, door sommige jaloerse uitgevers ook vaak de Dag Allemaal van de Vlaamse ondernemerswereld genoemd, wijdt zijn hoofdartikel deze week aan de affaire rond de Compagnie Het Zoute van één van onze favoriete burgervaders, Léopold Lippens.

Wie een werk wil uitvoeren, heeft in Knokke-Heist de keuze: twee jaar wachten of een snelle vergunning met een reukje aan,’ schrijft het blad. De zaak gaat aan het rollen wanneer de Antwerpse notaris Jan Boeykens een nota schrijft aan het parket van Brugge. Boeykens is nochtans zelf een hoofdrolspeler in de voorbereiding van het omstreden vastgoedproject Finisterrae, een appartementenproject waar o.a. de Vlaamse ‘captains of industry’ Marc Coucke, Jan Coene, Bart Van Malderen en Christian Dumolin buren zullen worden. Volgens de nota handelen Knokse mandatarissen en ambtenaren “bewust in strijd met de wet.” Boeykens ziet tot zijn afgrijzen dat het bestuur van Knokke-Heist vergunningen verleent die autoverkeer toelaten op een voetpad waar de laatste eeuw nooit een wagen reed. ‘Er wordt al langer beweerd dat de stedenbouwkundige vergunningen in Knokke-Heist à la tête du client worden afgeleverd,’ staat er.

Het Brugse parket heeft niet veel meer nodig en ziet zijn kans schoon om aan te tonen dat in België niemand onaantastbaar is.

‘Vriendjespolitiek is een woord dat we niet kennen in de Knokse politiek,’ beweerde Lippens in hetzelfde weekblad Trends in 2003. Nochtans blijkt nu ongeveer het volledige schepencollege van Knokke actief in de vastgoedsector, terwijl andere politici dan weer flinke bedragen verdienden omdat hun grond werd opgewaardeerd tot bouwzone.

Volgens een vertrouweling zou er toch grote onrust heersen in het Lippenskamp: ‘Men zou voor minder. De lobbyist van een mastodontproject zet een gerechtelijke machine in gang tegen de Compagnie. Waarop de financiële topmedewerker de bestuurlijke rechterarm van Léopold Lippens aan de galg praat.’

Burgemeester Léopold Lippens behoudt naar buiten zijn koelbloedigheid, maar reageert intern zeer emotioneel op de affaire. Vorige week heeft hij op het hoofd van zijn kinderen gezworen dat hij niet aan corruptie heeft meegewerkt, aldus Trends.

Waar hebben we dat nog gehoord? Of zou het zijn dat de burgervader normvervaging en corruptie met elkaar verwart?

Update: weerwoord van Maurice Lippens in De Tijd.

‘Elke eurocent bij de Compagnie Het Zoute werd gecontroleerd. Maar het is zoals bij de code-Lippens: als iemand wil liegen of stelen, kan je dat niet vermijden.’ Maurice Lippens, de voorzitter van Compagnie Het Zoute, reageert voor het eerst op de aantijgingen van corruptie tegen de directeur-generaal van het vastgoedbedrijf. ‘In alle bescheidenheid, de familie Lippens én de andere bestuurders van de Compagnie hebben zulke praktijken niet nodig, we zijn vermogend genoeg.’